Terug naar het overzicht
Houtrook: wat kan ik doen om overlast te voorkomen?
12 januari 2021,
12:01
In de winter samen rond de kachel of in de zomer met de familie barbecueën. Dit kan heel gezellig zijn, maar het kan ook voor overlast zorgen. En u en uw buren kunnen er gezondheidsklachten door krijgen. Hoe kun je dit voorkomen?
Als u zelf hout stookt:
- Stook niet als het mist of als er geen of weinig wind is. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Wilt u weten wanneer u beter niet kunt stoken? Kijk dan op stookwijzer.nu
- U kunt u aanmelden voor het stookalert(opent in een nieuw venster) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Sinds november 2019 raadt het RIVM het stoken af bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit. Hoe meer wind, hoe minder overlast.
- Neem klachten van buren serieus.
- Lees de volgende tips
Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken
- Stook alleen droog hout.
- Stook geen geïmpregneerd hout.
- Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur boven aan.
- Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer of regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Als de buren hout stoken:
- Ga eerst met uw buren praten. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat u boos wordt tijdens het gesprek. Milieu Centraal geeft tips voor zo’n gesprek.
- Helpt het niet om er met uw buren over te praten? U kunt de wijkagent of buurtbemiddeling inschakelen. U kunt ook advies vragen aan het juridisch loket.