Terug naar het overzicht

Mensenhandel, op welke signalen moet ik letten?

In de week van 14 tot en met 20 oktober is het de week van de mensenhandel. Mensenhandel is een ernstig probleem dat vaak niet direct zichtbaar is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt en dat heeft een grote impact op hun leven. Gemeente Alkmaar vraagt deze week extra aandacht voor deze vorm van uitbuiting. Ons doel is om bewustwording te creëren, slachtofferschap te voorkomen en beter te kunnen helpen.

Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, werken onder het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel gebeurt in de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis.

Signalen van Mensenhandel

Het signaleren van mensenhandel begint met een onderbuikgevoel. Een gevoel van het is hier niet pluis. De Nationaal Rapporteur van Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen (2022) geeft in zijn onderzoek aan dat er in 2022, maar 814 slachtoffers van mensenhandel zijn gemeld. Dat is een laag aantal als dit wordt afgezet tegen de naar schatting 5.000 slachtoffer die er jaarlijks zijn.

Om slachtoffers van mensenhandel te kunnen herkennen is het belangrijk om te weten op welke signalen gelet moet worden. Vaak is er sprake van een combinatie van signalen en zien we veel terugkomen dat de slachtoffers zich vaak zelf niet bewust zijn dat ze worden uitgebuit. De belangrijkste punten om op te letten zijn:

  1. Meervoudige afhankelijkheid: het slachtoffer is dan op meerdere manieren afhankelijk van de dader. Denk dan bijvoorbeeld aan een werkgever die zowel de huisvesting, werk als het vervoer regelt. Wanneer het slachtoffer afhankelijk is van een persoon in zijn dagelijkse leven, kan dat duiden op mensenhandel.
  2. Sterke inperking van  basisvrijheden: wanneer een slachtoffer helemaal isoleert van de buitenwereld en contact met de buitenwereld volledig verdwijnt, dan kan dit duiden op mensenhandel. Ook wanneer het slachtoffer niet de beschikking heeft over zijn eigen verdiensten kan een signaal zijn.
  3. Werken onder zeer slechte omstandigheden: deze signalen zijn gericht op het ontvangen van een laag salaris, werken onder gevaarlijke omstandigheden, en lange werkweken of werkdagen.
  4. Aantasting van lichamelijke integriteit: deze categorie is waarschijnlijk het moeilijkste om te signaleren. Het richt zich op tekenen van geweld, dus sporen van lichamelijk geweld, littekens die kunnen wijzen op orgaanhandel, kenmerken die duiden op afhankelijkheid van de dader van mensenhandel (bijvoorbeeld tatoeages). Vaak zijn deze signalen verborgen en dus extra moeilijk te herkennen.
  5. Uitbuiting is niet incidenteel, zichtbaar is dat het slachtoffer op verschillende plaatsen afwisselend werkt.

Wat kunt u doen als u mensenhandel signaleert?

Samen helpen we de slachtoffers van mensenhandel door signalen te herkennen en te melden. Vermoed je signalen van mensenhandel? Neem dan contact op via onderstaande instanties.

  • Bel 112 bij spoed en verdachte situaties. Bel 0900-8844 voor niet spoedeisende vragen of problemen. Vraag naar afdeling AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) in uw regio, of
  • Maak een Niet Pluis melding op Niet Pluis melding – Gemeente Alkmaar, Dit kan ook anoniem.