Biodiversiteit langs nieuw fietspad in Olympiapark
Op 16 november is het nieuwe fietspad in het Olympiapark officieel in gebruik genomen. De nieuwe fietsroute langs de Kromme Sloot werd direct nog mooier en aantrekkelijker gemaakt door wilgen en inheemse heesters aan te planten. En door bollen en oeverplanten aan te planten bij de nieuwe amfibieënpoel. Wethouders Nicole Mulder (duurzaamheid) en Robert te Beest (Olympiapark) kregen voor deze ‘plantestafette’ hulp van bedrijven van het Olympiapark, studenten van VONK en leerlingen van OSG Willem Blaeu en tuinders van de Amateur Tuin Vereniging de Hoefmolen en de Meerweg.
Aantrekkelijk fietsgebied
Het nieuwe fietspad langs de Kromme Sloot zorgt voor een aantrekkelijke fietsroute tussen de Hoeverweg en de Bergerweg en loopt achter het evenemententerrein langs. Het is een vervolg op het eerder aangelegde fietspad aan de overkant van de Hoeverweg richting de Egmondermeer. Het Olympiapark is nog steeds in ontwikkeling. Een aantrekkelijke buitenomgeving is daarbij van belang net als goede faciliteiten om hier een fietsgebied van te maken. Zo wordt naast De Meent een fietsverhuur gevestigd, in combinatie met een horecagelegenheid. Het aanleggen van fietspaden sluit aan op de ambitie van de gemeente om fietsstad te worden. Dit is onderdeel van het programma Alkmaar Fietst. Meer info lees je op: www.alkmaar.nl/alkmaar-fietst
Samen voor meer groen!
Amateur Tuin Vereniging de Hoefmolen ontving de deelnemers aan de plantestafette met koffie, thee en iets lekkers. Bij het welkomstwoord gaf wethouder Nicole Mulder haar waardering aan de deelnemers voor het bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving. Boswachter Peter Mol van Landschap Noord-Holland gaf uitleg over het belang van inheemse planten voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. En hoeveel dieren baat kunnen hebben bij het aanleggen van een poeltje met inheemse oeverplanten.
Feestelijke opening fietspad en startschop
Na de introductie liepen de deelnemers naar de aan te leggen amfibieënpoel nabij het fietspad waarbij wethouders Mulder en Te Beest op ludieke wijze het nieuwe fietspad openden op een prachtige houten tandem. Met de ‘startschop’ planten zij vervolgens de eerste struik. Samen met de groenmedewerkers van Stadswerk072 zetten de deelnemers de overige struiken in de grond en plantten de wilgen en de oeverplanten bij de poel. Na afronding werd het estafettestokje, ‘de startschop’, symbolisch doorgegeven aan de gemeente Hollands Kroon als laatste deelnemer aan de plantestafette.
Plantestafette
De Groenspoor Plantestafette is onderdeel van de jaarlijkse GroenSpoor Plantestafette waarin dit jaar 9 gemeenten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen werken aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving. De estafette begon in Heiloo en vond de weken daarop plaats in Dijk en Waard, Bergen, Heemskerk, Uitgeest, Grootebroek, Alkmaar, Hollands Kroon en Castricum.