Waar werken we aan in Overdie?

Met welke thema’s is het gebiedsteam in uw wijk aan de slag. Wat is belangrijk om te weten voor u als bewoners als het gaat om veiligheid. Of welke (nieuw)bouwprojecten zijn er? Bent u daarin geïnteresseerd raadpleeg dan deze gebiedsagenda. Hierin worden al deze thema’s besproken.

Schoon & Heel

De riolering is aan vervanging toe. Hiervoor moet een aantal bomen worden gekapt, moeten kabels en leidingen worden verlegd en het straatwerk wordt opgebroken. Als de nieuwe riolering erin ligt, wordt nieuw straatwerk gelegd. De straten worden breder gemaakt, er worden verkeersplateaus aangebracht en er komt meer ruimte voor parkeren. Ook wordt er nieuw groen aangeplant.

Verwachte einddatum: december 2021
Aannemer: KWS 
Projectleider: Jaco Vijn
Meer informatie vindt u op Project Coornhert- en Kortenaerkade en Spieghelstraat | Stadswerk072

De wijk Nieuw Overdie is aangelegd in de jaren zestig. De meeste voorzieningen, zoals de wegen en de riolering, stammen uit die tijd en zijn aan vervanging toe. Het opbreken van de straten biedt gelijk kansen om de straten en het groen opnieuw in te richten. Dit doen we zo duurzaam en klimaatbestendig mogelijk.

Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart. De werkzaamheden bestaan uit:

  • Het riool vervangen
  • De straat opnieuw bestraten
  • De trottoirs (de stoepen) vernieuwen
  • Het aanbrengen van meer gras,
  • Het aanplanten van nieuwe bomen, vaste planten en heesters
  • En nieuwe speelplaatsen inrichten

Het werk wordt in fases uitgevoerd. Bewoners woonachtig in het gebied ontvangen van de aannemer een brief over de fasering en de planning van de werkzaamheden. Ook op de website is meer informatie over de planning en de werkzaamheden te vinden.

Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Stadswerk072. Hier vindt u belangrijke documenten, zoals het (groen) ontwerp, de planning en antwoord op veel gestelde vragen.

Startdatum: februari 2023
Verwachte einddatum: augustus 2024
Projectleider: Sytze van Wagtendonk
Aannemer: GP Groot

Van maandag 16 januari tot en met woensdag 18 januari 2023 wordt van 9.00 tot 15.00 uur de rijstrook die naar de hoofdrijbaan leidt (de toerit) vanaf de Bestevaerstraat naar de N242, en dus richting A9, afgesloten. Dit in verband met onderhoudswerkzaamheden aan de geluidswal. De glazen panelen aan de onderkant van de geluidswal worden vervangen door betonpanelen. Tijdens de werkzaamheden wordt met bebording een omleidingsroute aangegeven, die gaat via de Diamantweg en Smaragdweg.

Monitoren van prettig leefklimaat in de wijk. Wij hebben speciaal oog voor:

  • Parkeren
  • Rondzwervend afval
  • Bedelen bij winkelcentra

In Oud Overdie hebben de afgelopen jaren veel werkzaamheden plaatsgevonden. Door deze projecten was er minder parkeerplek. Ook de bezoekers van het centrum parkeren de auto in Oud Overdie. Dit zorgt voor overlast. Bewoners (van het gebied tussen Spieghelstraat/Baanpad en Cornelis Evertsenstraat) hebben daarom gevraagd om een parkeerregel te testen: vergunninghoudersparkeren. Deze proef is in januari 2021 gestart.

De proef is een succes gebleken en daarom zal vergunninghoudersparkeren definitief op 1 februari 2022 worden ingevoerd in een deel van Oud Overdie. Bewoners ontvangen binnenkort een brief van P1, de nieuwe dienstverlener voor parkeren, met meer informatie.

Meer informatie vindt u ook op:

Hinderlijk parkeren

Rondom de hoogbouw wordt soms hinderlijk geparkeerd. Soms vanwege het gebrek aan een parkeerplek voor de deur en soms doet men dat niet eens bewust. In 2022 wordt het parkeerbeleid in deze wijk aangepakt, om onduidelijkheden weg te nemen. Bewoners en de afdeling Handhaving hebben hiervoor suggesties aangedragen. Deze worden meegenomen in het nieuwe parkeerbeleid.

Parkeeroverlast Stalpaertstraat

Op de Stalpaertstraat wordt door sommige bewoners soms verkeerd geparkeerd, bijvoorbeeld op de stoep. Dat levert hinderlijke en soms gevaarlijke situaties op. De afdeling Handhaving van de gemeente Alkmaar is daarom gevraagd om deze locatie tijdens de diensten wat vaker te bezoeken. Ziet u zelf een auto verkeerd geparkeerd? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Handhaving via het telefoonnummer 14072. Ook kunt u een melding maken op www.alkmaar.nl.

Wij streven ernaar om met de wijk en voor de wijk samen een leefbare wijk te realiseren. De gemeente werkt daarom samen met inwoners, dorps- en wijkraden, ondernemers, scholen, politie en anderen aan een veilige en fijne buurt. Een buurt waar mensen prettig wonen en goed kunnen ondernemen. Dat noemen we ‘gebiedsgericht werken’. Gemeente Alkmaar heeft 5 gebiedsregisseurs. Zij zijn de ogen en oren van uw wijk of dorp. Zij zoeken de samenwerking met u op, kijken wat uw buurt nodig heeft en verkennen samen met u de mogelijkheden om bewonersinitiatieven te realiseren. Ook uw wijk heeft een gebiedsregisseur. U kunt met haar in contact komen via het telefoonnummer 14072 of vul het contactformulier.

Heeft u een goed idee voor uw wijk, zoals een picknicktafel in de buurt om gezellig aan te eten, een buurtvolleybaltoernooi, een mooi kunstwerk maken met andere bewoners uit uw buurt of iets anders voor uw wijk, dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen.

De gemeente ondersteunt initiatieven die bijdragen aan groen, natuur en dierenwelzijn. Bekijk meer informatie.

Wijkraad Nieuw Overdie

In Nieuw Overdie is een wijkraad actief. Bekijk meer informatie over de wijkraad Nieuw Overdie.

Het Hof van Overdie is een maatschappelijk woonproject aan het Boendalehof in Overdie. Meer informatie en een overzicht van activiteiten vindt u op de website van Hof van Overdie.

VROUWenKRACHT is een initiatief van vrouwen die er voor elkaar willen zijn. VROUWenKRACHT wil een brug slaan tussen thuis zitten en actief deelnemen aan de samenleving. De mogelijkheden, kwaliteiten en talenten van vrouwen staan centraal. Meer informatie vindt u op de website van VROUWenKRACHT Alkmaar.

Buurtcamping in 2023 in park Oosterhout!

De buurtcamping de dagstart in 2022 in park Oosterhout was een succes! En daarom wordt ook in 2023 De Buurtcamping in park Oosterhout georganiseerd, speciaal voor de inwoners van Alkmaar Zuid, Oud- en Nieuw Overdie.

De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping, georganiseerd door bewoners voor buurtbewoners, onder begeleiding van Stichting de Buurtcamping. Tijdens die dagen is het park Oosterhout een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Op de Buurtcamping is één derde van de plekken gereserveerd voor vrijwilligers, één derde voor betalende kampeerders en één derde voor minima. Meer informatie over de camping in park Oosterhout volgt snel, maar mocht u nieuwsgierig zijn, neem dan kijkje op de website van De Buurtcamping. En bent u enthousiast en wilt u meehelpen? Meld u dan aan via Vrijwilligers – De Buurtcamping.

Veilig

Het Gebiedsteam werkt samen met betrokken organisaties om jeugdproblematiek te monitoren. Waar knelpunten of kansen gesignaleerd worden, wordt dit besproken in het Gebiedsteam en vanuit daar wordt een plan van aanpak opgesteld.

Heeft u een idee, vraag of probleem rondom jeugd(overlast)? Neem dan contact op met het Gebiedsteam Zuid want zij komen graag met u in contact!

In Alkmaar vinden we het belangrijk dat jongeren meedoen in onze samenleving. Zodat zij zich sociaal en maatschappelijk ontwikkelen en hun talenten benutten om op te groeien tot betroken, actieve en zelfstandige volwassenen. W willen voorkomen dat problemen de perspectieven van de jongeren belemmeren, dat ze overlast veroorzaken of zelfs in de criminaliteit terecht komen.

Jongerenwerkers zijn daarin een belangrijke schakel. Zij werken in de leefwereld van jongeren en spreken de taal. Zij kennen de jongeren en hun cultuur. Door het leggen van verbinding met de jongeren bouwen ze een band op. Dit doen zij op straat, in de huiskamers, op school, online en thuis. Zij weten de jongeren te bereiken die niet meer in beeld zijn bij onderwijsinstellingen, politie, buurtbewoners en andere netwerkpartners.

In de gemeente Alkmaar wordt het jongerenwerk uitgevoerd door LINK. LINK is een projectorganisatie met jongerenwerk als expertise. Meer weten over deze organisatie, kijk dan op de website van Link Projecten.

De Huiskamer in Oud Overdie is een ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 9 en 21 jaar. Het is een plek waar je kunt chillen met je vrienden, waar je kunt gamen of muziek kunt luisteren. Maar het is ook een plek waar je een gesprek kunt hebben met een medewerker van StraatGeluid.

Maar het is meer dan dat! In de Huiskamer worden namelijk ook geregeld activiteiten georganiseerd. Dus wil je meedoen of wil je gewoon chillen met je vrienden? Kom dan langs!

Openingstijden

– Maandag: 14.30 – 16.30 uur, vrije inloop vanaf 8 jaar
– Maandag: 14.30 – 16.30 uur, meidenmiddag
– Dinsdag: 14.30 – 16.30 uur, vrije inloop vanaf 8 jaar
– Woensdag: 14.30 – 16.30 uur, vrije inloop vanaf 8 jaar
Donderdag: 14.30 – 16.30 uur, vrije inloop vanaf 8 jaar
Vrijdag: 14.30 – 16.30 uur, vrije inloop vanaf 8 jaar 
Vrijdag: 19.00 – 21.00 uur, vrije inloop vanaf 13 jaar

Adres: Buurthuis Oud Overdie, Coornhertkade 106, 1813 VZ Alkmaar

De entree is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van straatgeluid.

De Huiskamer in Nieuw Overdie is een ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 9 en 21 jaar. Het is een plek waar je kunt chillen met je vrienden, waar je kunt gamen of muziek kunt luisteren. Maar het is ook een plek waar je een gesprek kunt hebben met een medewerker van StraatGeluid.
Maar het is meer dan dat! In de Huiskamer worden namelijk ook geregeld activiteiten georganiseerd. Dus wil je meedoen of wil je gewoon chillen met je vrienden? Kom dan langs!
Openingstijden:
– Maandag: 14.30 tot 17.00 uur, vrije inloop vanaf 9 jaar
– Dinsdag: 14.30 tot 17.00 uur, vrije inloop vanaf 9 jaar
– Woensdag: 19.00 tot 20.30 uur, girlstalk, voor meiden vanaf 13 jaar
– Donderdag: 14.30 tot 17.00 uur, vrije inloop vanaf 9 jaar
– Donderdag: 19.00 tot 20.30 uur, vrije inloop vanaf 13 jaar
– Vrijdag: 17.30 tot 19.00 uur, vrije inloop vanaf 9 jaar
Adres: Sportcomplex Oosterhout, Vondelstraat 35, 1813AA Alkmaar.

De entree is gratis. Kijk voor meer informatie en andere locaties op de website van straatgeluid.

Greenkids

Het project ‘Greenkids’ is gestart in Nieuw Overdie. Het doel van het project is om de jeugd uit groep 5 tot en met 8 te betrekken bij de leefbaarheid in de wijk. Meer weten of meedoen? Kom op dinsdagen langs bij buurthuis Overdie Ontmoet (Arcadialaan 250 in Alkmaar) om 15.30 uur. Deelname is gratis en voor iets lekkers wordt gezorgd!

De sportregisseur van de wijk organiseert samen met betrokken organisaties diverse sportactiviteiten voor jong en oud. Kijk op de website van Alkmaaractief voor meer informatie.

In Overdie zijn verschillende wijk- en buurtcentra aanwezig. Zij organiseren ook veel activiteiten voor de jeugd. Meer informatie over de wijk- en buurtcentra en hun aanbod vindt u op de webpagina over Overdie aan de rechterkant.

In Alkmaar is er een Digitaal Jongeren Centrum (DJC). Op het DJC kunnen jongeren samenkomen, spelletjes spelen (pub-quiz, Fornite, FIFA, escaperoom etc) en ervaringen uitwisselen. Er is ook veel informatie te vinden, bijvoorbeeld over activiteiten in de buurt of over belangrijke thema’s voor jongeren. Maar ook kunnen er vragen worden gesteld aan jongerenwerkers en andere partners.

Meer informatie vind je op de website van DJC Alkmaar.

Heb je vragen? Over werk, school, sport, vrienden, familie, geld of andere zaken? Neem dan eens contact op met Team Jong van Mee & De Weering. Zij staan dan voor je klaar om je vragen te beantwoorden en om je verder te helpen. Meer weten of aanmelden? Klik hier (invoegen url: Team JONG – MEE & de Wering (meewering.nl))

Alkmaar Jongerenwerk072 is een online platform van het jongerenwerk in Alkmaar, voor jongeren, ouders & verzorgen én de partners & professionals die maatschappelijk actief zijn binnen Alkmaar.
Jongeren vinden er meer informatie over wat er te doen is in Alkmaar, maar ook kan de jeugd er terecht voor advies. Ouders en verzorgers vinden op de pagina meer informatie zorg, geld, school, stage etc. Ook partners en professionals kunnen op de website terecht voor meer informatie over het jongerenwerk in Alkmaar.

Online criminaliteit neemt elk jaar toe en cybercriminelen worden steeds creatiever. We werken samen met politie, landelijke en regionale organisaties om Alkmaar cyberveiliger te maken.

Vragen? Advies nodig? Melding doen van online criminaliteit?

Neem contact op met de Fraudehelpdesk
Slachtoffer geworden? Doe aangifte op politie.nl

Gebiedsteam

Er is een integrale samenwerking om ernstige woonoverlast te monitoren en daar waar nodig dit in goede banen te leiden.

Als u er samen met uw buren niet uitkomt, dan kunt u hulp van De Bemiddelingskamer inroepen. Dat kunt u op eigen initiatief doen maar ook samen met uw buren.

Buurtbemiddeling inschakelen is heel eenvoudig:

  • Neem contact op met de Bemiddelingskamer via het telefoonnummer 06 24 368 153 (Bereikbaar: maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 uur – 17.00 uur) of via het e-mailadres info@debemiddelingskamer.nl.
  • Als de situatie bemiddelbaar is, wordt een afspraak gemaakt met u voor een gesprek bij u thuis.
  • Vervolgens nemen de bemiddelaars contact op met de buren. Ook met uw buren zal een voorgesprek plaatsvinden om de situatie te bespreken.
  • Tot slot volgt een afspraak voor een gezamenlijk gesprek op een neutrale plaats.
  • De bemiddeling wordt in overleg afgesloten met (schriftelijke) afspraken die voor beide buren aanvaardbaar zijn.
  • Na een aantal weken nemen de bemiddelaars nogmaals contact met u en uw buren op, om te vragen hoe de situatie dan is.

De bemiddelaars treden bemiddelend op tussen u en de buren, begeleiden het gesprek en zorgen ervoor dat dit goed verloopt. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Meer weten, kijk dan op de website van de Bemiddelingskamer.

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen.

Valt u iets op, dan kunt u een melding maken via 0900 88 44 of meld misdaad anoniem.

Gebiedsteam

Het gebiedsteam zoekt de samenwerking met de verschillende buurten om van de jaarwisseling een feest te maken. Ook ondersteunt het gebiedsteam de initiatieven van de wijk. Heeft u een vraag of idee, neem dan contact op met ons.

Wijkmoeders actief in Overdie en Kooimeer

Met de jaarwisseling van 2020-2021 zijn zij gestart, de wijkmoeders. Moeders uit de wijk die vrijwillig door de straten van Kooimeer en Overdie lopen, informatie delen en het gesprek met de jeugd uit de wijk aangaan. Ook tijdens de kerstvakantie van 2022 en tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 waren de wijkmoeders weer actief. Mede dankzij hen was het prettig om in de wijk te zijn. Wilt u meer informatie of wilt u zich bij de wijkmoeders aansluiten? Neem dan contact op met het Gebiedsteam. Zij brengen u met de wijkmoeders in contact.

Huiskamers Oud- en Nieuw Overdie

Op oudejaarsdag zijn de huiskamers in Oud- en Nieuw Overdie geopend voor jongeren vanaf 9 jaar tussen 15.00 en 18.00 uur. Er worden in de huiskamers die dag extra leuke activiteiten georganiseerd en ook is er wat te eten en te drinken aanwezig. Toegang is gratis. Meer informatie over de huiskamers is te vinden op Huiskamers – StraatGeluid Alkmaar.

No Limit

Op oudejaarsdag opent No Limit van 17.30 tot 22.00 uur de deuren voor de jeugd uit Overdie. Zij organiseren activiteiten met name voetbal gerelateerde spellen, zoals bubbelvoetbal. Er zijn prijzen te winnen en voor eten en drinken wordt gezorgd. Toegang is gratis.

Alkmaar Sport

Alkmaar Sport organiseert tijdens de kerstvakantie activiteiten in verschillende wijken van Alkmaar. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.alkmaaractief.nl.  

Jongerenwerk

De jongerenwerkers uit Alkmaar Zuid en Overdie zijn ook in de kerstvakantie en tijdens de jaarwisseling in de wijken aanwezig. Zij gaan met jeugd op straat in gesprek en verwijzen naar de verschillende activiteiten die in de wijk georganiseerd worden.  Meer lezen over het jongerenwerk in Alkmaar? Kijk dan op Link Projecten.

Sociaal

Kwetsbare inwoners zijn onderdeel van de maatschappij en wonen en leven zo veel mogelijk zelfstandig. We werken samen met bewoners en organisaties aan een leefbare wijk.

Heeft u een hulpvraag? Hier vindt u informatie.

In Wijkcentrum Overdie kunt u gratis en zonder afspraak elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur informatie vragen over:

  • Zorg
  • Onderwijs
  • Wonen
  • Werk
  • Geldzaken
  • Ontmoeting
  • Activiteiten

U vindt de infotafel in de Ontmoetingsruimte op de begane grond van het wijkcentrum (Van Maerlantstraat 8 te Alkmaar). De infotafel is ook telefonisch tijdens openingstijden bereikbaar via het telefoonnummer 06 44 12 97 67 of 072 514 33 80.

Voelt u zich eenzaam? U bent niet alleen. Er zijn professionals en ervaren vrijwilligers die u kunnen helpen. Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?

Wij werken samen met bewoners, bedrijven, Alkmaar Sport en andere organisaties. Samen streven we ernaar dat alle bewoners gezond leven en met plezier in hun wijk wonen.

Een sportactiviteit vinden die bij u past? Bekijk de website van Alkmaar Actief, inclusief een breed aanbod aan sportactiviteiten. En ook op de pagina van Alkmaar Prachtstad vindt u meer informatie over sporten in Alkmaar.

kinderen komen gezonder. Zodat ze thuis, op school, of op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld. Want kinderen die van jongs af aan leren dat gezond leven leuk en makkelijk kan zijn, hebben hier hun hele leven lang baat bij. Meer weten over JOGG in Alkmaar, kijk eens op de website van JOGG.

Vier op de tien mensen krijgt ooit met psychische klachten te maken. Zo hebben jaarlijks bijna 800.000 Nederlanders last van een depressie. En acht procent van de volwassenen heeft wel eens last van psychoses. Ervaart u klachten, u bent dus niet de enige, ook al kan dat soms zo voelen. Neem contact op met uw huisarts of bedrijfsarts, zij kunnen u verwijzen naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Meer informatie over hulp bij psychische problemen vindt u op de website van Rijksoverheid.

Verslaving betekent dat u niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. U weet dat het slecht is, maar toch gaat u door met gebruiken. Het ‘willen’ drinken, verandert in ‘moeten’ drinken. Verslaving is een hersenziekte, waarbij de één gevoeliger is voor genotsmiddelen dan de ander. Naast de verslaving aan middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen, zijn er ook gedragsverslavingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gokverslaving, pokerverslaving of een internetverslaving.

Wilt u hulp? Neem contact op met uw huisarts of bedrijfsarts, zij kunnen u verwijzen naar hulpverleners op het gebied van verslavingszorg.

De publiekscampagne maakt inwoners, professionals en maatschappelijke organisaties bewust van hun mogelijke rol om zelfmoord te voorkomen en een leven te redden. De website www.vraagpraatluister.nl geeft informatie en bruikbare handvatten om signalen te herkennen. Daarnaast is het mogelijk u om aan te melden voor de korte training van 113 Zelfmoordpreventie die 1 uur duurt.

Denkt u aan zelfmoord of heeft u nu hulp nodig? Chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie of bel 113 of gratis 0800-0113. Of download de VraagmaarApp.

De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat er een plek is voor iedereen. Ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur. Daarom is op 13 september 2021 de campagne ‘Discriminatie en racisme doet iets met mensen. Doe er iets aan‘ van start gegaan. Een belangrijk deel van deze campagne wordt ingevuld met ontmoetingen. We nodigen u graag uit voor een dialooggesprek. Doet u ook mee? Opgeven kan via de website Bibliotheek Kennemerwaard. Meer informatie over Alkmaar ontmoet vindt u op de website van Artikel 1 Noord-Holland.

Belastingdienst, hulp en advies

Heeft u hulp nodig bij uw financiën, bij diensten van de Digitale Overheid of heeft u vragen over de Belastingdienst? In Alkmaar vindt u via het informatiepunt een overzicht van ondersteuningsaanbod. Hier vindt u zowel inloopspreekuren verspreid over de stad, als handige websites die u op weg kunnen helpen.

Kinderopvangtoeslag, hulp en advies

Er is de afgelopen jaren veel misgegaan in het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dit wordt de kinderopvangtoeslagaffaire (KOT-affaire) genoemd. Een groot aantal Nederlandse huishoudens is in financiële problemen gekomen. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, gezondheid en gezinsrelaties. Is dit u overkomen en heeft u hulp nodig? Via www.zaffier.nl/werk/kinderopvangtoeslagaffaire vindt u meer informatie en advies.

Ondernemend

Warmtenet, meer informatie kunt u vinden op warmtevisie-alkmaar.nl

Op de voormalige locatie van Koel310 bouwt wooncorporatie Woonwaard een appartementencomplex van hout, met 129 huurappartementen.

– Uitvoerder: De Groot Vroomshoop Bouwsystemen B.V.
– Wanneer gereed: augustus 2022
Meer informatie: Uniek wooncomplex Koelmalaan

Op het terrein aan de Montalbaen wordt een Islamitisch centrum gerealiseerd
– Uitvoerder: Bouwbedrijf K_Dekker
– Start bouw: maandag 27 september 2021
Meer informatie: Start nieuwbouw Moskee Bilal – Moskee Bilal

Op de plek van de voormalige Matthiasschool aan de Coornhertkade worden 12 eengezinswoningen gebouwd. Het project heet De Alkmaarse school, een knipoog naar de bouwstijl ’de Amsterdamse school’ en het voormalige Alkmaarse schoolgebouw dat vervangen wordt.
– Ontwikkelaar: Thunnissen uit Heemstede
– Start verkoop: dinsdag 18 januari 2022
Meer informatie: Home (nieuwbouw-dealkmaarseschool.nl)

Vondelstraat 200

Vastgoedadviseur Rotteveel M4 B.V. is bezig met een plan voor het voormalige garagepand aan de Vondelstraat 200 in Alkmaar. In november 2022 hebben zij de plannen aan de wijk gepresenteerd. Tijdens die presentatie zijn op- en aanmerkingen vanuit de buurt opgehaald.. Vervolgens heeft Vastgoedadviseur Rotteveel M4 B.V. een principeverzoek voorgelegd aan de gemeente, die door de gemeente is goedgekeurd. Een principeverzoek is bedoeld om na te gaan wat de gemeente van het plan vindt. Het biedt een inschatting van de haalbaarheid van de plannen voor de omgevingsvergunning (de officiële (noodzakelijke) toestemming voor de plannen).

Vastgoedadviseur Rotteveel M4 B.V. heeft de vervolgplannen tijdens een inloopavond op dinsdag 10 januari van 17.00 tot 18.30 uur in Wijkcentrum Overdie gepresenteerd.

Woonwaard gaat eind 2023 alle woningen in Overdie Oost (tussen de Esmoreitstraat en de Florislaan) isoleren en ventileren. Ook de gevels, entrees naar de appartementen en algemene ruimtes knappen zij op. Meer informatie over deze werkzaamheden vindt u op de website van Woonwaard.

Overdie Ondernemers
KVO industrieterrein Overdie en Boekelermeer. Meer informatie kunt u vinden op Boekelermeer | Het beste bedrijventerrein van Nederland

450 jaar geleden was er sprake van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt namelijk gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Toen begon de grote opstand tegen de Spanjaarden. Alkmaar was – mede door haar gunstige ligging, een waardevolle stad in de strijd. 

Voor Alkmaar ligt er ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren.

Daarom zal Alkmaar van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023, een jaar lang het 450-jarig Alkmaar ontzet vieren en herdenken. Meer weten of ben je benieuwd naar het overzicht van alle activiteiten, die plaats vinden in het vierings- en herdenkingsjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar? Neem dan een kijkje op de website van Alkmaar Prachtstad!

De energieprijzen zijn flink gestegen en blijven waarschijnlijk hoog. De gemeente Alkmaar heeft daarom 2 subsidieregelingen waar maatschappelijke organisaties een beroep op kunnen doen:

  • De subsidieregeling Meerkosten Energie voor maatschappelijke organisaties die de energierekening niet meer kunnen betalen.
  • De subsidieregeling Energiebesparende en Verduurzamingsmaatregelen voor maatschappelijk organisaties die energiebesparende en verduurzamingsmaatregelen willen treffen.

Meer informatie over deze subsidies kunt u vinden op de pagina Subsidies energie, voor organisaties.