Waar werken we aan in Oudorp?
Met welke thema’s is de gebiedsregisseur in uw wijk aan de slag. Wat is belangrijk om te weten voor u als bewoners als het gaat om veiligheid. Of welke (nieuw)bouwprojecten zijn er? Bent u daarin geïnteresseerd raadpleeg dan deze gebiedsagenda. Hierin worden al deze thema’s besproken.
Schoon & Heel
De bestrating en een deel van het riool van de Munnikenweg voldoen niet meer aan de gestelde normen. Om dit weer op het gewenste niveau te krijgen is onderhoud noodzakelijk.
Verschillende bewoners in Oudorp ervaren vochtoverlast in hun woningen. Vochtoverlast is een vervelend en soms moeilijk oplosbaar probleem, met name bij oudere woningen. Stadswerk072 wil samen met de bewoners kijken hoe de overlast kan worden opgelost.
De bomen aan het Jaagpad groeien niet goed. Daarom worden deze vervangen. Middels een enquête onder omwonenden is geïnventariseerd welk type bomen de voorkeur heeft.
Verkeersveiligheid
Samen met bewoners, de vakgroep verkeer en Stadswerk072 onderzoekt het gebiedsteam welke aanpassingen nodig en praktisch uitvoerbaar zijn om de verkeersveiligheid te vergroten.
Herinrichting parkeerterreinen Maas- en Waalstraat
De riolering is toe aan vervanging. Dit biedt tevens kans om gelijktijdig klimaatadaptieve maatregelen te nemen. De herinrichting, met onder andere meer groen, zorgt voor minder water op straat, voorkomt hittestress en is ook nog eens prettiger wonen.
Parkeeroverlast
Het gebiedsteam heeft aandacht voor de parkeerdruk in de wijk door o.a. de herinrichting van de parkeerterreinen aan de Maas- en Waalstraat, de verbouwing van Lauwershof en de drukte bij T.V. Oudorp.
Project Buurt in het Zonnetje Maas- en Waalstraat: initiatief van Kennemer Wonen i.s.m. het gebiedsteam, Stadswerk072 en Alkmaar Sport om samen met de bewoners de sociale cohesie in de buurt te versterken, en de leefbaarheid te verbeteren.
Buurtcamping in 2023 in park Oosterhout!
In 2023 wordt De Buurtcamping in park Oosterhout georganiseerd, speciaal voor de inwoners van Alkmaar Zuid, Oud- en Nieuw Overdie.
De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping, georganiseerd door bewoners voor buurtbewoners, onder begeleiding van Stichting de Buurtcamping. Tijdens die dagen is het park Oosterhout een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Op de Buurtcamping is één derde van de plekken gereserveerd voor vrijwilligers, één derde voor betalende kampeerders en één derde voor minima. Meer informatie over de camping in park Oosterhout volgt snel, maar mocht u nieuwsgierig zijn, neem dan alvast een kijkje op de website van De Buurtcamping. En bent u enthousiast en wilt u meehelpen? Meld u dan aan via Vrijwilligers – De Buurtcamping.
Buurtcamping-dag, 1 oktober 2022
Op 1 oktober 2022 organiseren we een Buurtcamping-dag in park Oosterhout. Deze dag is eigenlijk 1 dag uit een regulier 3-daags Buurtcamping-weekend, een reden om elkaar te ontmoeten! Het is een opmaat naar de Buurtcamping die, bij enthousiasme uit de wijk, in 2023 in uw wijk georganiseerd gaat worden. Doel van de Buurtcamping-dag is om bekendheid te genereren voor de Buurtcamping in 2023, om vrijwilligers te enthousiasmeren (werven) en bovenal om de bewoners van Alkmaar Zuid, Oud- en Nieuw Overdie al een geweldige dag te bezorgen.
Tijdens de Buurtcamping-dag worden namelijk minimaal 3 activiteiten in park Oosterhout georganiseerd; een voor de kinderen, een voor de volwassenen en muziek gecombineerd met samen eten. Komt u ook?
Veilig
Om inzicht te krijgen in het veiligheidsgevoel van inwoners, doet de gemeente jaarlijks onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid van wijken en buurten. Wij nemen de wensen en ervaringen van inwoners mee in de plannen voor de komende jaren.
Gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat inwoners zich prettig en veilig voelen in hun buurt.
Jongerenwerk en het gebiedsteam zijn zichtbaar aanwezig en Jongeren huiskamer My Place.
Oudorp heeft een huiskamer in De Oever. Zij zijn na schooltijden open voor verschillen jeugdgroepen. De jongeren doen activiteiten en komen bij elkaar. Daarbij worden ze begeleid door een jongerenwerker.
Als resultaat van een onderzoek naar veiligheidsgevoelens in de rivierenbuurt gaat huiskamer My Place 1 avond in de week extra open tot juni 2022. In ruil voor de extra openstelling doen de jongeren in samenspraak met woningbouwvereniging Kennemer Wonen iets terug voor de buurt.
Oudorp heeft een huiskamer in buurthuis de Wachter. Daar organiseert jongerenwerk Straatgeluid activiteiten. Zij zijn na schooltijden open voor verschillende jeugdgroepen. De jongeren doen activiteiten en komen bij elkaar. Daarbij worden ze begeleid door een jongerenwerker.
De outreachend jongerenwerker van LINK is veel op straat te vinden. Hier spreekt hij de jongeren en peilt hun wensen en behoeften. Doordat het contact laagdrempelig is, durven jongeren aan te geven waar zij behoefte aan hebben. Aandachtspunten in Oudorp zijn de rivierenbuurt, het Groene Hart, de skatebaan op de Munnikenweg en de schoolpleinen.
De sportregisseur van de wijk organiseert samen met betrokken organisaties diverse sportactiviteiten voor jong en oud.
Online criminaliteit neemt elk jaar toe en cybercriminelen worden steeds creatiever. We werken samen met politie, landelijke en regionale organisaties om Alkmaar cyberveiliger te maken.
Vragen? Advies nodig? Melding doen van online criminaliteit?
Neem contact op met de Fraudehelpdesk
Slachtoffer geworden? Doe aangifte op politie.nl
Dak- en thuislozen
Het gebiedsteam werkt samen met GGZ, politie, handhaving en Brijder om de overlast van dak- en thuislozen te verminderen.
Drugsoverlast
Het gebiedsteam brengt drugsoverlast in kaart. Samen met netwerkpartners bekijken we met welke aanpak we de overlast kunnen verminderen.
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen.
Valt u iets op, dan kunt u een melding maken via 0900-8844 of meld misdaad anoniem.
Onderzoek
In 2022 doet een student HBO Integrale Veiligheidskunde in samenwerking met het gebiedsteam onderzoek naar de meldingsbereidheid op enkele bedrijventerreinen van Alkmaar.
Bevorderen leefbaarheid en veiligheid bedrijventerrein
In samenwerking met het ondernemersloket en de ondernemersvereniging zet het gebiedsteam zich in voor de leefbaarheid en veiligheid op de bedrijventerreinen. Door o.a. regulier contact met het parkmanagement en halfjaarlijkse inspecties.
Sociaal
Kwetsbare inwoners zijn onderdeel van de maatschappij en wonen en leven zo veel mogelijk zelfstandig. We werken samen met bewoners en organisaties aan een leefbare wijk.
Heeft u een hulpvraag? Bekijk deze pagina voor meer informatie.
Voelt u zich eenzaam? U bent niet alleen. Er zijn professionals en ervaren vrijwilligers die u kunnen helpen. Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?
Wij werken samen met bewoners, bedrijven, Alkmaar Sport en andere organisaties. Samen streven we ernaar dat alle bewoners gezond leven en met plezier in hun wijk wonen.
Sport
Een sportactiviteit vinden die bij u past? Bekijk de website van Alkmaar Actief, inclusief een breed aanbod aan sportactiviteiten. En ook op de pagina van Alkmaar Prachtstad vindt u meer informatie over sporten in Alkmaar.
JOGG, een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving
Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. Daarom maken we alle plekken waar veel kinderen komen gezonder. Zodat ze thuis, op school, of op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld. Want kinderen die van jongs af aan leren dat gezond leven leuk en makkelijk kan zijn, hebben hier hun hele leven lang baat bij. Meer weten over JOGG in Alkmaar, kijk eens op de website van JOGG.
Geestelijke gezondheidszorg, psychische klachten
Vier op de tien mensen krijgt ooit met psychische klachten te maken. Zo hebben jaarlijks bijna 800.000 Nederlanders last van een depressie. En acht procent van de volwassenen heeft wel eens last van psychotische belevingen. Ervaart u klachten, u bent dus niet de enige, ook al kan dat soms zo voelen. Neem contact op met uw huisarts of bedrijfsarts, zij kunnen u verwijzen naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Meer informatie over hulp bij psychische problemen vindt u op de website van Rijksoverheid.
Verslaving
Verslaving betekent dat u niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. U weet dat het slecht is, maar toch gaat u door met gebruiken. Het ‘willen’ drinken, verandert in ‘moeten’ drinken. Verslaving is een hersenziekte, waarbij de één gevoeliger is voor genotsmiddelen dan de ander. Naast de verslaving aan middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen, zijn er ook gedragsverslavingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gokverslaving, pokerverslaving of een internetverslaving.
Wilt u hulp? Neem contact op met uw huisarts of bedrijfsarts, zij kunnen u verwijzen naar hulpverleners op het gebied van verslavingszorg.
‘Vraag Praat Luister’, een campagne voor zelfmoordpreventie
De publiekscampagne maakt inwoners, professionals en maatschappelijke organisaties bewust van hun mogelijke rol om zelfmoord te voorkomen en een leven te redden. De website www.vraagpraatluister.nl geeft informatie en bruikbare handvatten om signalen te herkennen. Daarnaast is het mogelijk u om aan te melden voor de korte training van 113 Zelfmoordpreventie die 1 uur duurt.
Denkt u aan zelfmoord of heeft u nu hulp nodig? Chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie of bel 113 of gratis 0800-0113. Of download de VraagmaarApp.
De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat er een plek is voor iedereen. Ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur. Daarom is op 13 september 2021 de campagne ‘Discriminatie en racisme doet iets met mensen. Doe er iets aan‘ van start gegaan. Een belangrijk deel van deze campagne wordt ingevuld met ontmoetingen. We nodigen u graag uit voor een dialooggesprek. Doet u ook mee? Opgeven kan via de website Bibliotheek Kennemerwaard. Meer informatie over Alkmaar ontmoet vindt u op de website van Artikel 1 Noord-Holland.
Belastingdienst, hulp en advies
Heeft u hulp nodig bij uw financiën, bij diensten van de Digitale Overheid of heeft u vragen over de Belastingdienst? In Alkmaar vindt u via het informatiepunt een overzicht van ondersteuningsaanbod. Hier vindt u zowel inloopspreekuren verspreid over de stad, als handige websites die u op weg kunnen helpen.
Kinderopvangtoeslag, hulp en advies
Er is de afgelopen jaren veel misgegaan in het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dit wordt de kinderopvangtoeslagaffaire (KOT-affaire) genoemd. Een groot aantal Nederlandse huishoudens is in financiële problemen gekomen. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, gezondheid en gezinsrelaties. Is dit u overkomen en heeft u hulp nodig? Via www.zaffier.nl/werk/kinderopvangtoeslagaffaire vindt u meer informatie en advies.
Ondernemend
Ontwikkeling broedplaats de drukkerij in het TMG-complex op industrieterrein Oudorp.
https://kennemerwonen.nl/ik-zoek/projecten/rivierenbuurt-20-levensloopbestendige-woningen/
Kennemer Wonen bouwt op de plek van de garageboxen aan de Waal- en Maasstraat in totaal 20 huurwoningen. Sinds 2017 wordt er in de Rivierenbuurt gewerkt aan de renovatie en verduurzaming van de in totaal 280 woningen, verdeeld over de 10 portiekflats. Deze woningen zijn energiezuinig en toegankelijk gemaakt.
Er wordt nieuwbouw gerealiseerd op het terrein van voormalig verpleeghuis Lauwershof. Magentazorg hoopt op ingebruikname in het voorjaar van 2022.
De energieprijzen zijn flink gestegen en blijven waarschijnlijk hoog. De gemeente Alkmaar heeft daarom 2 subsidieregelingen waar maatschappelijke organisaties een beroep op kunnen doen:
- De subsidieregeling Meerkosten Energie voor maatschappelijke organisaties die de energierekening niet meer kunnen betalen.
- De subsidieregeling Energiebesparende en Verduurzamingsmaatregelen voor maatschappelijk organisaties die energiebesparende en verduurzamingsmaatregelen willen treffen.
Meer informatie over deze subsidies kunt u vinden op de pagina Subsidies energie, voor organisaties.