Waar werken we aan in Graft/De Rijp?

Met welke thema’s is het gebiedsteam in uw wijk aan de slag. Wat is belangrijk om te weten voor u als bewoners als het gaat om veiligheid. Of welke (nieuw)bouwprojecten zijn er? Bent u daarin geïnteresseerd? Raadpleeg dan deze gebiedsagenda. Hierin worden al deze thema’s besproken.

Schoon & Heel

Rioleringsproject

De huidige riolering van Markenbinnen heeft zijn technische levensduur bereikt.  In 2022 wordt de riolering vervangen door een zogenaamd gescheiden rioleringsstelsel.

Herinrichting ’t Fluytschip

De wortels van de bomen in ’t Fluytschip zorgen ervoor dat de tegels worden opgedrukt. Dit zorgt voor onveilige situaties. Daarom worden de tegels vervangen. Dit biedt ook direct kansen om klimaatadaptieve maatregelen te nemen

Verkeersveiligheid

Samen met bewoners, de vakgroep verkeer en Stadswerk072 onderzoekt het gebiedsteam welke aanpassingen nodig en praktisch uitvoerbaar zijn om de verkeersveiligheid te vergroten.

Vrachtverkeer

De dorpen in Landelijk Alkmaar zijn gebouwd op paard en wagen. Anno nu rijdt er veel (groot) vrachtverkeer door, en over de soms smalle straten en dijken. De overlast die hierdoor wordt ervaren heeft de aandacht van het gebiedsteam.

Veilig

Gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat inwoners zich prettig en veilig voelen in hun buurt.

Om inzicht te krijgen in het veiligheidsgevoel van inwoners, doet de gemeente jaarlijks onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid van wijken en buurten. Wij nemen de wensen en ervaringen van inwoners mee in de plannen voor de komende jaren.

Outreachend jongerenwerk

De outreachend jongerenwerker van LINK is veel op straat te vinden. Hier spreekt hij de jongeren en peilt hun wensen en behoeften. Doordat het contact laagdrempelig is, durven jongeren aan te geven waar zij behoefte aan hebben. Aandachtspunten in Oudorp zijn de rivierenbuurt, het Groene Hart, de skatebaan op de Munnikenweg en de schoolpleinen.

https://linkprojecten.nl/

Gaat u varen in Alkmaar? Dan is het goed om te weten waar u rekening mee moet houden. 

Spelregels op het water

Digitale weerbaarheid wijk

Online criminaliteit neemt toe en cybercriminelen worden steeds creatiever. We werken samen met politie, landelijke en regionale organisaties om Alkmaar cyberveiliger te maken.

Samen met de projectleider cybercrime geeft het gebiedsteam vorm aan het plan van aanpak cyberveiligheid. Onder andere door de inzet van de digitale wijkambassadeur.

Slachtoffer geworden? Doe aangifte op de website van de politie.

Vragen? Advies nodig? Melding doen van online criminaliteit? Neem contact op met de Fraudehelpdesk.

Meld Misdaad Anoniem

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Bijvoorbeeld: Hennepplantages of drugslabs op industrieterreinen of dumpingen van drugsafval in de natuur. Valt u iets op, dan kunt u een melding maken via 0900 8844.

Sociaal

Voelt u zich eenzaam? U bent niet alleen. Er zijn professionals en ervaren vrijwilligers die u kunnen helpen. Ik voel mij eenzaam, wat kan ik doen?

Kwetsbare inwoners zijn onderdeel van de maatschappij en wonen en leven zo veel mogelijk zelfstandig. We werken samen met bewoners en organisaties aan een leefbare wijk.

Heeft u een hulpvraag? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Wij werken samen met bewoners, bedrijven, Alkmaar Sport en andere organisaties. Samen streven we ernaar dat alle bewoners gezond leven en met plezier in hun wijk wonen.

Bekijk de informatie over Alkmaar Actief.

Sportregisseur

Bent u op zoek naar welke sport het beste bij u past? Neem eens contact op met de sportregisseur uit uw wijk. De sportregisseur kan adviseren over een passend sportaanbod. Bovendien organiseert de sportregisseur leuke en sportieve activiteiten voor jong en oud bij u in de buurt!

Belastingdienst, hulp en advies

Heeft u hulp nodig bij uw financiën, bij diensten van de Digitale Overheid of heeft u vragen over de Belastingdienst? In Alkmaar vindt u via het informatiepunt een overzicht van ondersteuningsaanbod. Hier vindt u zowel inloopspreekuren verspreid over de stad, als handige websites die u op weg kunnen helpen.

Kinderopvangtoeslag, hulp en advies

Er is de afgelopen jaren veel misgegaan in het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dit wordt de kinderopvangtoeslagaffaire (KOT-affaire) genoemd. Een groot aantal Nederlandse huishoudens is in financiële problemen gekomen. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk, gezondheid en gezinsrelaties. Is dit u overkomen en heeft u hulp nodig? Via www.zaffier.nl/werk/kinderopvangtoeslagaffaire vindt u meer informatie en advies.

Ondernemend

De Pauw

In de nieuwbouwwijk De Pauw, aan de rand van De Rijp, worden 142 woningen gebouwd.

De Baanbreker

Woningcorporatie Woonwaard, De Zorgcirkel en de gemeente Alkmaar hebben een gezamenlijk plan opgesteld om op de locatie van voormalig basisschool De Baanbreker in Graft een woonzorgcomplex te ontwikkelen.

De Groene Walvis

Op dit moment wordt onderzocht hoe Graft-De Rijp van het aardgas kan worden afgehaald op een betaalbare en duurzame manier.

De energieprijzen zijn flink gestegen en blijven waarschijnlijk hoog. De gemeente Alkmaar heeft daarom 2 subsidieregelingen waar maatschappelijke organisaties een beroep op kunnen doen:

  • De subsidieregeling Meerkosten Energie voor maatschappelijke organisaties die de energierekening niet meer kunnen betalen.
  • De subsidieregeling Energiebesparende en Verduurzamingsmaatregelen voor maatschappelijk organisaties die energiebesparende en verduurzamingsmaatregelen willen treffen.

Meer informatie over deze subsidies kunt u vinden op de pagina Subsidies energie, voor organisaties.