Terug naar het overzicht

Grootse verduurzaming Noordertogt van start 

Op het dak en aan de kopgevel van flatgebouw Noordertogt aan de Van de Veldelaan in Alkmaar plaatst Woningcorporatie Woonwaard 910 zonnepanelen. Hiermee wordt 100% van de benodigde elektriciteit voor de flat duurzaam opgewekt. Daarnaast wordt het dak beter geïsoleerd. Woonwaard laat circulaire dakbedekking aanbrengen en wordt de warmte- en ventilatie installatie verbeterd waardoor het gasverbruik daalt. Met deze verduurzamingsslag daalt de CO2 uitstoot van de flat en zijn de woningen beter voorbereid op de toekomst. Als alle materialen op tijd geleverd worden, is de verduurzaming van de Noordertogt eind maart 2023 gereed.

Circulaire dakbedekking

Eind oktober is gestart met het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. De dakisolatie is al goed, maar kan nog beter. Aannemer Bos installaties plaatst boven op de bestaande dakbedekking een extra laag isolatie en daarbovenop een duurzame dakbedekking. Deze circulaire dakbedekking bestaat uit PVB. Dit materiaal wordt gemaakt van de folie die in gelaagd glas zit. Deze folie wordt teruggewonnen en hergebruikt. Vervolgens is de nieuwe dakbedekking aan het einde van haar eigen levensduur naar verwachting nog circa 6x recyclebaar. Het toepassen van deze circulaire dakbedekking is niet uniek, maar wel bijzonder. Het materiaal werd tot nu toe alleen gebruikt voor kleine dakoppervlakken, maar is nog nooit eerder zo grootschalig toegepast: het dak van de flat is 800 m2.

Isolatie

In 2010 is de isolatie van de flat al verbeterd. De woningen zijn toen allemaal voorzien van HR++ isolatieglas, de kopgevels zijn goed geïsoleerd en ook het plafond tussen de bergingen in de kelder en de vloer van de woningen op de begane grond is toen goed geïsoleerd. 

Zonnepanelen en opslag batterijen

De zonnepanelen op het dak komen op een staalconstructie. Ook de zijkanten van deze staalconstructie worden rondom voorzien van verticale zonnepanelen. De bewoners en omwonenden hebben ervoor gekozen om de panelen in een recht model te laten plaatsen. Vanaf de grond ziet dit eruit als een verlengde van het gebouw. Daarnaast komen er panelen op de zuidelijke kopgevel van de flat. In de kelder van het gebouw komen twee grote batterijen. Deze batterijen vangen het teveel aan stroom op. Het elektriciteitsnet kan de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen leveren namelijk niet aan. De batterijen leveren vervolgens in de avond en nacht stroom terug aan de centrale voorzieningen van het gebouw. Pas als de batterijen leeg zijn wordt er weer stroom vanuit het elektriciteitsnet gebruikt.

Warmte- en ventilatiesysteem

Een verbeterd warmte- en ventilatiesysteem vervangt het inmiddels verouderde zonneboilersysteem. Het nieuwe systeem bestaat uit een warmtepomp die op het dak wordt geplaatst. Een warmte-terugwin-unit op het dak haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht van de woningen en verwarmt hiermee de inblaaslucht van de ventilatie voor. In de zomer en in warmere periodes in het voor- en najaar, als de lucht die binnenkomt al warm genoeg is, wordt de teruggewonnen warmte gebruikt om het tapwater en zelfs het CV-water voor te verwarmen. Door dit systeem kan het gasgebruik van het gebouw naar verwachting 20-25 % gereduceerd worden.

POCITYF

Het project wordt medegefinancierd door POCITYF. Alkmaar is een ‘voorbeeldstad’ in dit Europees project; in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. POCITYF heeft zijn naam te danken aan energie positieve gebieden. Dat houdt in: een gebied of gebouw die meer duurzame energie produceert dan dat ze zelf gebruiken. Ook o.a. de verduurzaming van sportcomplex de Meent valt onder dit project.

Meer informatie is te vinden op www.alkmaar.nl/duurzaam.