Samen in gesprek blijven
Een dorpsagenda laat zien welke onderwerpen voor dat dorp van belang zijn om het dorp in de toekomst leefbaar en vitaal te houden. Als gemeente vinden we het belangrijk om te weten wat er speelt en leeft in de dorpen van landelijk Alkmaar. Het leven en de dynamiek in een dorp is anders dan in een stad. We zien dat de gevolgen van
maatschappelijke ontwikkelingen in een dorp anders zijn dan in een stad. Dit brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van leefbaarheid. Daarom wordt er voor elk dorp een eigen dorpsagenda gemaakt.
De dorpsagenda is het overzicht van de onderwerpen en acties die inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden belangrijk vinden voor het dorp. De onderwerpen die op de dorpsagenda staan zijn onderverdeeld in een aantal thema’s. Aan de hand van deze thema’s blijven we met elkaar in gesprek over de toekomst van het dorp.
Onder elk thema’s staan duidelijke acties en met deze acties werken we samen aan de leefbaarheid van het dorp. De thema’s waaruit de dorpsagenda is opgebouwd zijn:
- Openbare ruimte: Dit thema bestaat uit openbaar groen en grijs. Denk hierbij aan de beschikbaarheid, de kwaliteit en het onderhoud van groen, bankjes, prullenbakken, speeltoestellen, wandelpaden straten en pleinen.
- Verkeer: Onder dit thema verstaan we onderwerpen die te maken hebben met bereikbaarheid, verkeersveiligheid, parkeren, fietsroutes, etc.
- Wonen
Dit thema gaat over het aantal en de kwaliteit van woningen en de beschikbaarheid ervan voor specifieke doelgroepen. - Voorzieningen
Onder dit thema vallen onder andere aan het aanbod en de kwaliteit van winkels, scholen, zorgvoorzieningen, culturele voorzieningen en sportmogelijkheden. - Veiligheid
Denk bij dit thema aan bijvoorbeeld overlast en gevoel van veiligheid, etc. - Diversen
Hier vallen zaken onder die van belang zijn voor het dorp en niet onder te verdelen
zijn in de eerdergenoemde thema’s.
De dorpsagenda laat zien welke onderwerpen voor het dorp van belang zijn om het dorp leefbaar en vitaal te houden. Op de agenda staan de onderwerpen die het dorp zelf aandraagt en waar we met elkaar mee aan de slag gaan. Zo werken we samen aan de leefbaarheid van het dorp. Door met elkaar in gesprek te blijven vinden we elkaar en blijft de gemeente Alkmaar beter betrokken.
Bij alle onderwerpen en acties op de dorpsagenda kijken we of het ook echt uitgevoerd kan worden. Hiervoor kijken wij naar een aantal voorwaarden. Soms betekend dat, dat een actie niet uitgevoerd kan worden. Of dat het langer duurt voordat agendapunt uitgevoerd kan worden. Daarover proberen wij zo duidelijk mogelijk te communiceren. De voorwaarden zijn:
- Budget. Er moet voldoende geld zijn. Voor grote agendapunten moet extra geld worden aangevraagd bij de raad. Het kan zijn dat er geen geld beschikbaar wordt gesteld omdat er bijvoorbeeld andere onderwerpen voorrang krijgen, waarvoor ook geld nodig is.
- Politiek. Sommige onderwerpen kunnen politiek gevoelig zijn. De politiek kan besluiten om het punt niet of anders uit te voeren.
- Mankracht. Soms zijn er niet genoeg medewerkers om een bepaald agendapunt uit te voeren.
- Afhankelijkheid van derden. Voor veel agendapunten zijn we ook afhankelijk van andere partijen. We hebben toewijding van deze partijen nodig om punten uit te kunnen voeren.
- Er is onlangs een traject afgerond over dit onderwerp. We stellen de uitkomsten daarvan niet opnieuw ter discussie.
- Er wordt al gewerkt aan bepaalde punten. In dat geval informeren we u over de voortgang maar starten niet iets nieuws op.
Dat een bepaald onderwerp op de dorpsagenda staat is geen toezegging dat dat onderwerp ook uitgevoerd kan worden. Het geeft aan dat het een belangrijk onderwerp is waar we het gesprek over moeten blijven voeren en aandacht voor hebben.
Elk jaar gaat de gemeente opnieuw in gesprek met het dorp over de dorpsagenda. Dit doen we door een dorpsgesprek per dorp te organiseren. Tijdens een dorpsgesprek worden de onderwerpen en acties van de dorpsagenda besproken. Waar nodig worden deze aangepast. Tussen de dorpsgesprekken communiceert de gemeente over de voortgang. Dit wordt gedaan door nieuwsbrieven te sturen en informatie te geven via de website. Voor de uitvoering van directe acties wordt er contact met dorpsbewoners gezocht. Zo blijft de dorpsagenda een document dat regelmatig wordt aangepast.
Om een dorpsagenda te kunnen maken, zijn er in elk dorp drie stappen doorlopen. Hieronder staat welke stappen dat zijn en wat we hebben gedaan.
Stap 1: online vragenlijst
In maart 2024 vertelden inwoners, ondernemers en andere betrokkenen ons wat belangrijk is om hun dorp levendig en prettig te houden. Via een digitale vragenlijst gaven zij aan welke ideeën en acties volgens hen op de dorpsagenda horen.
Stap 2: bewonersbijeenkomst
We maakten een voorstel voor de dorpsagenda met alle ideeën en reacties van de vragenlijst. Tijdens de bijeenkomst konden inwoners op het voorstel reageren. We keken bij elk idee naar: wat is onze rol als gemeente, doen we hier al iets mee, is er al een besluit over genomen en hebben we genoeg geld en mensen om het uit te voeren? Dit legden we uit tijdens de bijeenkomst. We vroegen ook aan inwoners welke ideeën zij belangrijk vonden, welke punten nog duidelijker konden en of alles op de juiste plek stond.
Stap 3: samen aan de slag
In stap 3 is het voorstel voor de dorpsagenda aangepast. Daarna zijn wij met elk dorp aan de slag gegaan om de acties van de dorpsagenda uit te voeren.
Contact
Heb je vragen? Mail naar dorpen@alkmaar.nl of bel met 14072. Je kan vragen naar Thea Noordeloos.