Geveltuinen en boomspiegels

Geveltuin

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zie je in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Op die manier kunt u een bijdrage leveren aan de uitstraling en leefbaarheid in uw straat.

De meeste geveltuintjes liggen op gemeentegrond, maar bewoners mogen deze smalle strookjes wel als geveltuin gebruiken. U mag de tuintjes ongeveer een stoeptegel breed (30 cm) maken. Op de stoep moet voldoende ruimte overblijven voor voetgangers, kinderwagens en rolstoelen. Het is belangrijk dat de omranding van de geveltuin stevig is. Zie daarover meer informatie bij de spelregels hieronder

Subsidie voor aanleg meerdere geveltuinen in de straat

U komt als straat in aanmerking voor subsidie als er tenminste 5 geveltuinen in dezelfde straat worden aangelegd.

Een van de betrokken bewoners kan dan subsidie aanvragen. Bekijk informatie en het aanvraagformulier.

Mocht u daar nog vragen over hebben, zoals de aanvraagtermijn, dan kunt u contact opnemen met groenbeleidadviseur Simone Stam via 14 072 (ma, di, do) of via sstam@alkmaar.nl.

Boomspiegels

Op steeds meer plekken in de stad maken bewoners kleine minituintjes rondom straatbomen en ‘vergroenen’ zo hun straat. Wilt u ook zo’n boomspiegel beplanten? U kunt zelf planten in de grond rond straatbomen zetten. Wees voorzichtig met de boomwortels.
U onderhoudt het tuintje zelf. De medewerkers van de Groendienst van de gemeente slaan dit tuintje over bij het onderhouden van gemeentelijk groen.

  • Het zand dat u uitgraaft, vervangt u door zwarte tuinaarde. U mag een geveltuin ook verhoogd aanleggen in een smalle plantenbak.
  • Het is belangrijk dat de omranding van de geveltuin stevig is, opdat de aansluitende verharding stevig blijft liggen. U kunt vrijkomende stoeptegels gebruiken als kantopsluiting, of als verhoogde rand (rechtop ingraven). Als de bestrating voor uw gevel bestaat uit klinkers moet u een opsluitband (vaak van beton) aan te schaffen en aan te brengen.
  • Afgegraven zand moet verwijderd worden door de aanlegger van de geveltuin/boomspiegel.
  • Straatnaamborden moeten zichtbaar blijven.
  • Geveltuinen en boomspiegels mogen niet leiden tot gevaarlijke situaties of overlast.
  • Bij werkzaamheden aan kabels, leidingen of stoep in de buurt van uw geveltuin/boomspiegel draagt de gemeente geen verantwoordelijkheid voor beschadigingen.

Keuze van planten voor de geveltuin

  • Let bij de keuze van planten op of uw geveltuin veel zonlicht ontvangt of niet. Voor een geveltuin in de zon kunt u bijvoorbeeld kiezen voor: Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen, Leipeer. Voor een geveltuin in de schaduw zijn bijvoorbeeld geschikt: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, varens, Hosta, Helleborus en Clematis.
  • Bolletjes geven vroeg in het voorjaar al kleur.
  • Kies plantensoorten die op verschillende momenten bloeien, zo heeft u lang plezier van bloei en kleur.
  • Klimplanten bedekken mooi groen de gevel. Breng zo nodig een klimrekje aan.
  • Kies voor vogel- en vlindervriendelijke planten en klimmers. Dat vergroot de biodiversiteit.

Onderhoud

  • Denk aan het openhouden van uw ventilatieroosters.
  • Snoei overhangende takken om overlast te voorkomen.
  • Langs een gevel blijft het vrij droog. Geef de planten daarom regelmatig water.
  • Bemest uw geveltuin/boomspiegel af en toe met natuurlijke mest en haal dode bladeren van de takken. Dit  bevordert de groei. Geef de planten regelmatig water, zeker in perioden van droogte. Gebruik daarvoor waar mogelijk regenwater (regenton).
  • Snoei bessenstruiken in de winter of in het vroege voorjaar, nadat de vogels de bessen hebben opgegeten en voordat zij gaan broeden (half maart).
  • Vogels houden van dichte struiken en (nuttige) insecten overwinteren tussen dode blaadjes en takken.

Meer tips?

Kijk voor meer inspiraties op: https://steenbreek.nl/tuintips/ en https://www.huisjeboompjebeter.nl/.

Als u zich aan de spelregels houdt, kunt u zonder toestemming van de gemeente een geveltuin/boomspiegel aanleggen.

Ja, wanneer u in de straat gezamenlijk geveltuinen wilt aanleggen bij 5 huizen of meer, kunt u subsidie ontvangen voor de aanleg van deze geveltuinen. Dien een aanvraag in voor de subsidie groen en dierenwelzijn.