Registratie Niet-Ingezeten, Inschrijving RNI
Verblijft u korter dan 4 maanden in Nederland? Of woont u in het buitenland? En heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig voor onderwerpen die u met de Nederlandse overheid regelt? Dan kunt u zich inschrijven als niet-ingezetene. Maak hiervoor een afspraak. U krijgt dan een BSN. Ook worden uw gegevens opgeslagen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).
Let op! Voor u naar de afspraak komt, moet u een inschrijfformulier van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) invullen. Na het invullen krijgt u een QR-code. Deze moet u meenemen naar de afspraak. Ga naar het inschrijfformulier RNI.
Voor 1 persoon of gezin
Een RNI afspraak voor 1 persoon of gezin
Voor een bedrijf (maximaal 5 personen)
Een RNI afspraak voor maximaal 5 personen
Voor een bedrijf (6 of meer personen)
Alleen op de maandag- en donderdagavond kunt u een afspraak maken voor groepen van 6 of meer personen door werkgevers. Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar rni@alkmaar.nl. Hierin schrijft u:
- Naam werkgever;
- Contactpersoon werkgever;
- Telefoonnummer werkgever;
- E-mailadres werkgever;
- Voornaam (van persoon die BSN nodig heeft);
- Achternaam (van persoon die BSN nodig heeft).
- Alle personen die u wilt inschrijven moeten persoonlijk aanwezig zijn. Ook kinderen!
- Geldig paspoort of identiteitskaart;
- De QR-code die u ontvangt na het invullen van het online inschrijfformulier van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG);
- Bevestigingsmail van de afspraak;
- Spreekt u geen Nederlands, Engels of Duits? Dan neemt u een tolk mee.
Bij inschrijving van kinderen jonger dan 16 jaar neemt u extra mee:
- Geldig paspoort of identiteitskaart van het kind en van de ouder(s) die bij de inschrijving aanwezig is;
- Door de ouder(s) ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier voor inschrijving minderjarige (NL) (Dit pdf-bestand is niet goed te begrijpen met een screenreader). Het toestemmingsformulier is ook beschikbaar in het Engels: Consent form for the issuing of a BSN for minors;
- Een officieel document van het kind waar u als ouder in vermeld staat. Bijvoorbeeld een internationale geboorteakte of uittreksel gezagsregister.
- Dit document moet in de Nederlandse-, Engelse-, Franse- of Duitse taal zijn geschreven. Of vertaald naar het Nederlands door een beëdigd tolk/vertaler;
- Dit document moet (afhankelijk van het land van afgifte) voldoen aan de legalisatievoorschriften;
- Dit document mag niet ouder zijn dan 3 jaar.
Verblijft u langer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Op het moment dat u verhuist naar het buitenland worden sommige gegevens in de RNI niet meer aangepast. Het gaat dan om gegevens die wijzigen nadat u bent vertrokken naar het buitenland. Deze gegevens worden pas weer bijgewerkt als u zich weer in Nederland inschrijft. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uw huwelijkse staat of uw kinderen.