Levenloos geboren kind registreren

Ouders die dat wensen, kunnen hun levenloos geboren kind laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). Dit geldt ook voor kinderen waarvan een Nederlandse akte is opgemaakt. De akte geeft aan dat het kindje op het moment van aangifte, niet in leven was.

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen u daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen.

Bel 14 072 om een afspraak te maken.

Hulp nodig bij het digitaal aanvragen van een product of dienst? Ga naar het digivangnet.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld.

Aanvragen

Dit kan sinds 2019 met terugwerkende kracht. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen dus worden opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven.

Door een aantal vragen te beantwoorden op de website van de Rijksoverheid kunt u zien wat u moet doen om uw levenloos geboren kindje te laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).

  • U kunt het verzoek tot registreren alleen voor uzelf doen, niet namens de andere ouder;
  • Op het moment van de geboorte woonde u in Nederland en stond u ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Heeft de geboorte van het kindje nog voor de datum van inschrijving van de ouder plaatsgevonden? Dan worden geen gegevens over het kindje opgenomen. De ouder moet op enig moment sinds 1 oktober 1994 in Nederland hebben gewoond;
  • Voor de inschrijving in de BRP hebben we een ‘akte van levenloos geboren kind’ of een ‘akte van geboorte (levenloos)’ nodig. Twijfelt of deze akte is opgemaakt? Dan kunt u contact zoeken met de geboortegemeente;
  • Wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden, maakt niet uit voor de inschrijving;
  • Het verzoek moet schriftelijk worden gedaan. Hiervoor maakt u bij ons een afspraak via 14 072.

  • Voor de inschrijving van het levenloos geboren kindje op de persoonslijst van de ouder, moet er een akte zijn opgemaakt. Dit is een ‘akte levenloos geboren kind’ of ‘akte van geboorte (levenloos)’. Is dit niet het geval? Dan moet(en) de ouder(s) eerst de burgerlijke stand van de geboortegemeente vragen om een akte van geboorte (levenloos) op te maken;
  • Het kan gebeuren dat er in de akte van uw lang geleden (levenloos) geboren kindje geen voornamen zijn opgenomen. In sommigen gevallen kunnen wij de akte aanpassen. In de BRP kunnen wij de voornamen in ieder geval altijd opnemen.

Geen akte opgemaakt

  • Is er geen akte van levenloos geboren kindje opgemaakt? Dan kunnen de ouders de geboortegemeente verzoeken om alsnog een akte van geboorte (levenloos) op te maken. Stuur één of meer van de volgende bewijsstukken mee:
  • verklaring van een arts of verloskundige;
  • een rouwadvertentie;
  • een geboortekaartje.

Het inschrijven van een levenloos geboren kindje in de Basisregistratie Personen (BRP) is gratis.

De registratie vindt plaats binnen 4 weken na ontvangst van het verzoek. U krijgt schriftelijk bericht van de registratie. In sommige situaties is meer onderzoek nodig waardoor de registratie langer duurt. Wij informeren u daarover.

MijnOverheid

Nadat de gemeente uw kindje heeft ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), ziet u dit na 2 tot 3 dagen in MijnOverheid.