Echtscheiding melden
Een scheiding regelt u met een advocaat bij de rechtbank. Zodra uw scheiding is geregeld, meldt u of uw advocaat dit bij de gemeente waar u bent getrouwd. Uw echtscheiding is pas definitief als deze is ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente.
Als u in Nederland wilt scheiden, dan moet u een advocaat inschakelen. De advocaat, dient namens u, een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Dit kan ook als u in het buitenland bent getrouwd. De rechtbank spreekt de echtscheiding uit. Dit besluit heet een echtscheidingsbeschikking.
Uw partner kan in beroep gaan
Uw partner heeft 3 maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de echtscheidingsbeschikking. Heeft u allebei met een advocaat aan de procedure meegedaan? Dan begint de beroepstermijn direct na de dag van de beschikking.
In andere gevallen zal de deurwaarder eerst de beschikking bezorgen. Als het adres van uw partner niet bekend is, wordt een advertentie in de krant geplaatst. En als dat nodig is ook in de Staatscourant.
Wanneer staat de uitspraak vast?
Na de beroepstermijn staat de uitspraak vast. De uitspraak kan ook eerder vast komen te staan. Dit gebeurt meteen als u allebei schriftelijk hebt aangegeven, dat u geen hoger beroep instelt.
Voor wanneer moet de echtscheiding ingeschreven worden bij de gemeente?
Uw echtscheiding moet worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dat moet binnen 6 maanden nadat de uitspraak vast is komen te staan.
Let op: door de inschrijving bij de burgerlijke stand wordt het huwelijk pas echt beëindigd.
Bent u in Nederland gescheiden? Dan stuurt uw advocaat de beschikking naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent. Die schrijft uw echtscheiding in.
Wilt u zelf langskomen om uw echtscheiding te laten inschrijven?
Dit gaat uitsluitend op afspraak. U kunt telefonisch een afspraak maken via 14 072.
- een origineel afschrift van de onherroepelijk echtscheidingsbeschikking;
- een verzoek tot inschrijving van (één van) echtgenoten;
- een akte van berusting van (één van) echtgenoten.
Het is mogelijk dat de gemeente meer gegevens of documenten nodig heeft.
Als uw verzoek compleet is, wordt uw echtscheidingsbeschikking zo snel mogelijk ingeschreven. De datum waarop de gemeente de documenten ontvangt geldt als de officiële datum van uw echtscheiding.
De ambtenaar van de burgerlijke stand stuurt een bericht naar uw woongemeente voor de inschrijving in de BRP (Bevolkingsregister Personen).
Dit is gratis.
Uw echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
Dan moet u uw buitenlandse echtscheiding doorgeven aan de gemeente. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken via 14 072.
U moet meenemen naar de afspraak:
- de originele echtscheidingsvonnis. Hieruit moet blijken dat de echtscheiding definitief is (er kan dan geen beroep meer tegen worden ingesteld). Is het vonnis niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans? Dan moet de tekst zijn vertaald door een beëdigd tolk/vertaler. Bij een vonnis uit de Europese Unie hoeft u niet zelf voor de vertaling te zorgen. U kunt een modelformulier in meerdere talen aanvragen bij de instantie die het vonnis heeft opgesteld;
- is het vonnis ingeschreven bij de burgerlijke stand in het land van de uitspraak om het rechtsgeldig te maken? Neem dan de echtscheidingsakte mee.
Legaliseren van documenten
Voor de echtscheiding uit de landen van de Europese Unie is het legaliseren van documenten niet nodig.
Documenten uit andere landen moeten in het land zelf worden gelegaliseerd of voorzien van een zogeheten apostille. Dit is een internationaal erkende, extra waarmerking van de handtekening van de organisatie die het document afgeeft. Bij een echtscheiding is dat de griffier van de rechtbank. Als het document vertaald is, moet ook de vertaling gelegaliseerd worden. Kijk voor meer informatie over legalisering op: www.nederlandwereldwijd.nl
Bevestiging
Als alle documenten in orde zijn, wordt uw echtscheiding binnen 4 weken geregistreerd. U krijgt daarvan een bevestiging.
Was uw huwelijk in Nederland gesloten?
Dan raden wij u aan om de echtscheiding ook in te laten schrijven in de gemeente waar u trouwde. Hierdoor is aangemeld dat het huwelijk ontbonden is.
Scheidingsplein
Wilt u onafhankelijke informatie, tips of advies hoe om te gaan met de echtscheiding? Bekijk de website Scheidingsplein.
CJG Alkmaar
Bent u benieuwd naar cursussen en bijeenkomsten voor uzelf of uw kinderen vanwege de echtscheiding? Bekijk de website van CJG Alkmaar.
Villa Pinedo
Kinderen kunnen veel vragen hebben. Of even willen kletsen met iemand die echt weet hoe het voelt. De website van Villa Pinedo heeft voor hen honderden antwoorden en ervaren buddy’s die ook 1-op-1 in gesprek gaan.