Gemeentelijke ombudsman 

U kunt een klacht indienen bij de gemeente als u niet tevreden bent over de gedragingen / bejegening door een medewerker van de gemeente.

Bent u ontevreden over hoe u door de gemeente bent behandeld en heeft u de daarvoor openstaande klachtenprocedure bij de gemeente doorlopen? Dan kunt u bij de gemeentelijke ombudsman terecht. Zij is onafhankelijk en onpartijdig.  De ombudsman behandelt een klacht dus pas als deze eerst door de gemeente Alkmaar is behandeld.

De ombudsman kijkt of u op de juiste manier bent geholpen door een medewerker of een instantie. U kunt alleen een klacht indienen als u niet tevreden bent over de gedragingen/ bejegening door een medewerker van de gemeente. Voor klachten over de openbare ruimte of het melden van overlast doet u een melding via de website van de gemeente  (zie onder Direct regelen).

De wet schrijft voor dat u een klacht eerst bij de gemeente moet indienen. De gemeentelijke Ombudsman is een voorziening ‘in de tweede lijn’. Dat betekent dat u met een klacht eerst gebruik moet maken van de klachtenregelingen. Zo ontstaat de mogelijkheid om uw klacht informeel op te lossen door onderling overleg of formeel met een hoorzitting.
Hoe de gemeente omgaat met klachten vindt u op de pagina klacht indienen. Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente uw klacht heeft behandeld? Dan kunt u de Gemeentelijke ombudsman vragen om een eindoordeel over uw klacht te geven. Daarna is uw klacht afgehandeld.

De ombudsman is onafhankelijk van de gemeente. Dit geeft extra rechtsbescherming aan de klager als het gaat om gedragingen van de gemeente. Soms probeert de ombudsman ook via bemiddeling het meningsverschil tussen de klager en de gemeente op te lossen. De ombudsman kan de gemeente een advies geven voor gemeentelijk handelen in de toekomst. Ook kan de ombudsman uit eigen beweging een onderzoek naar misstanden beginnen.

De ombudsman mag geen zaken behandelen waarin een bezwaarprocedure loopt of die al voor de rechter zijn geweest. Ook kan zij geen onderzoek doen naar kwesties die gaan over het algemene beleid van de gemeente. Zulke zaken kunt u voorleggen aan de politiek. Bijvoorbeeld door een brief te sturen naar de gemeenteraad.

Het oordeel van de ombudsman is niet bindend, zoals een uitspraak van een rechter. Dat betekent dat de gemeente niet verplicht is om te doen wat de ombudsman zegt. Maar vaak gebeurt dat wel.

Mevrouw Anneke Wezel is de gemeentelijke ombudsman van Alkmaar.

U stuurt uw klacht naar de gemeentelijke ombudsman via het e-mailadres ombudsman@alkmaar.nl.
* Vermeld in uw e-mail uw naam, adres en telefoonnummer.
* Stuur een kopie mee van de klacht die u naar de gemeente heeft gestuurd.
* Stuur ook een kopie mee van de afhandelingsbrief die u van de gemeente heeft ontvangen.

De ombudsman kijkt eerst of het verzoek voldoet aan de wettelijke vereisten.

Het verzoek moet:

  • voorzien zijn van naam en adres
  • een beschrijving bevatten van de gedraging of gedragingen waarover wordt geklaagd
  • aangeven hoe de gemeente zelf over de klacht heeft geoordeeld. Voeg daarom een kopie toe van de klacht die u naar de gemeente heeft gestuurd. En stuur ook de afhandelingsbrief die u van de gemeente heeft ontvangen mee.

Daarna toetst de ombudsman of zij bevoegd is om over de klacht te oordelen. Soms is de ombudsman niet bevoegd, en soms niet verplicht een klacht te onderzoeken.

De Ombudsman probeert zo snel mogelijk te helpen, maar het kan langer duren als het probleem ingewikkelder is. Meestal krijgt u binnen 2 weken een eerste bericht. 

De werkwijze van de Ombudsman is geregeld in de Algemene wet bestuursrecht. In hoofdstuk 9.2 staat de procedure van de Ombudsman uitgelegd.  

Artikelen en regelingen waar dit in staat beschreven: 

Ja, en daar is zij transparant in.

De nevenfuncties van de gemeentelijke ombudsman Alkmaar:

Hoofdfunctie

  • Advocaat/mediator/partner bij Jonkman, Velthuizen en Wezel Advocaten (JVW Advocaten) te Zaandam

Nevenfuncties

  • plv Voorzitter en lid onafhankelijke bezwaarschriftencommissie sociale kamer en algemene kamer gemeente Den Helder
  • Coördinerend juridisch adviseur Toelatingsorganisatie kwaliteitsborging bouw te Rijswijk.
  • Interim juridisch adviseur VTH omgevingsrecht gemeente Hoorn