Start Omgevingswet op 1 januari 2024
De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger maken en samenvoegen. Vanaf het moment dat de Omgevingswet geldt, kennen we geen bestemmingsplannen meer, maar alleen één omgevingsplan. Bestemmingsplannen die vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage worden gelegd, vallen nog onder de huidige wet- en regelgeving en kunnen dus nog als bestemmingsplan worden afgemaakt.
Wat betekent dit voor bestemmingsplanprocedures?
Het voorbereiden en ter inzage leggen van een bestemmingsplan, vraagt de nodige voorbereidingstijd binnen de gemeente. Daarom is het belangrijk dat de stukken die de gemeente moet onderzoeken en beoordelen, op tijd worden ingediend. Twee datums zijn daarvoor belangrijk:
- vrijdag 21 juli 2023: dit is de laatste dag om een conceptbestemmingsplan met bijbehorende stukken in te dienen voor wettelijk vooroverleg en beoordeling door de diverse vakspecialisten;
- vrijdag 27 oktober 2023: dit is de laatste dag om de plannen die eerder als conceptbestemmingsplan zijn ingediend en daarna zijn goedgekeurd, in te dienen als ontwerpbestemmingsplan. Plannen die de datum van 21 juli niet hebben gehaald, kunnen niet meer worden ingediend.
Als gemeente hebben we zo voldoende tijd voor het voorbereiden en ter inzage leggen van het bestemmingsplan volgens het huidig recht.
Optie aanvraag omgevingsvergunning
Mocht het niet haalbaar zijn om op uiterlijk 21 juli een conceptbestemmingsplan in te dienen, dan is het wellicht een optie om een omgevingsvergunning aan te vragen volgens het huidige recht. Plannen die afwijken van het bestemmingsplan kunnen in de meeste gevallen namelijk ook met een omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) worden gerealiseerd. Daarvoor geldt dat deze tot en met 31 december 2023 kunnen worden aangevraagd.