Paarse Vrijdag: Alkmaar maakt zich sterk voor LHBTI’ers
Vandaag, op Paarse Vrijdag, openen wethouder Diversiteit Paul Verbruggen en Meltem Bartels van MEE & de Wering het platform Veilige Haven Alkmaar. Ook presenteren GGD Hollands Noorden en de gemeente Alkmaar de resultaten van het gezondheidspanel over de LHBTI-acceptatie in Noord-Holland-Noord.
Veilige Haven Alkmaar
Veilige Haven Alkmaar biedt steun aan jonge LHBTI’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse personen), als zij een omgeving hebben die hen afwijst. LHBTI’er zijn is niet in elke cultuur geaccepteerd, waardoor deze mensen in de knel kunnen komen met zichzelf en hun vrienden en familie. De gemeente Alkmaar en MEE & de Wering zien dat ondersteuning van deze bi-culturele jongeren noodzakelijk is. Zij kunnen nu terecht bij LHBTI-professionals via VeiligeHavenAlkmaar.nl.
Luisterend oor
Veilige Haven Alkmaar helpt bij vragen over seksuele gevoelens en identiteit, biedt een luisterend oor, verwijst door naar samenwerkingspartners en staat LHBTI’ers bij, bijvoorbeeld in gesprekken met de omgeving. De medewerkers van Veilige Haven Alkmaar zijn opgeleid in het bieden van ondersteuning aan LHBTI’ers. Zij kennen de weg in de regio Alkmaar en weten waar welke verdere hulp geboden wordt. Samenwerkingspartners zijn onder andere GGD Hollands Noorden, COC Noord-Holland Noord, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Roze in Blauw, het politie-netwerk dat zich richt op discriminatie en geweld tegen homoseksuele mensen.
Anoniem
Meltem Bartels is een van de maatschappelijk werkers van MEE & de Wering die LHBTI-hulpverlening als aandachtsgebied heeft. Zij vertelt: “In je puberteit ontdek je je eigen seksualiteit, en die kan anders zijn dan wat jouw omgeving van je verwacht. Als er mensen zijn die jouw gevoelens afkeuren, kan je je heel alleen gaan voelen. Bij Veilige Haven Alkmaar zijn LHBTI’ers welkom als ze willen praten over hun seksuele gevoelens en identiteit. Dat kan ook anoniem, want we hebben beroepsgeheim. Wij denken altijd mee, vinden niets gek en weten waar je terecht kunt als het moeilijker wordt.
Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Iedereen moet zich in onze stad veilig voelen en vrij zijn in doen en laten. En het mag daarbij niet uitmaken wat je sekse, gender of je seksuele geaardheid is. Toch zijn er mensen in onze samenleving die niet zichzelf durven zijn omdat dit problemen oplevert met hun cultuur of geloof. Als ze daar vast in dreigen te lopen, kunnen zij naar Veilige Haven Alkmaar.
Paul Verbruggen, wethouder diversiteit
Positieve houding
Uit een onderzoek dat de gemeente samen met GGD Hollands Noorden in september uitvoerde, blijkt dat een overweldigende meerderheid (92% – 97%) van de inwoners een positieve houding heeft ten aanzien van LHBTI. Maar ook kwam naar voren dat men het minder normaal vindt als iemand zegt transgender of intersekse persoon te zijn dan wanneer iemand zegt lesbisch, homo of biseksueel te zijn. Ook geeft bijna één op de tien ondervraagden aan dat familie en vrienden er problemen mee zouden hebben als diegene ervoor uit zou komen LHBTI’er te zijn. 18% van de ondervraagden zegt wel eens meegemaakt te hebben dat een LHBTI’er nageroepen, uitgescholden gediscrimineerd of gepest werd. Daarmee bevat het onderzoek zowel positieve punten als resultaten die de noodzaak tot het regenboogbeleid van de gemeente onderstrepen.
Solidariteit
Op Paarse Vrijdag 11 december hangt de regenboogvlag aan het Alkmaarse stadhuis uit solidariteit met de LHBTI-gemeenschap. Ook dragen op die dag mensen om die reden de kleur paars. Door de realisatie van Veilige Haven Alkmaar is weer een belangrijke stap gezet in het bevorderen van de Alkmaarse diversiteit en acceptatie van LHBTI’ers.