Opgevoerde e-bikes niet welkom in Alkmaar
De gemeente Alkmaar doet mee aan een landelijke verkeersveiligheidscampagne over het verantwoord gebruik en de risico’s van opgevoerde e-bikes: ’t Kan hard gaan. Deze campagne is gestart op 5 september en komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is om ouders en jongeren bewust te maken van de gevaren van opgevoerde e-bikes. Deze elektrische fietsen gaan vaak veel te snel, en dat kan gevaarlijk zijn.
Waarom zijn opgevoerde e-bikes zo gevaarlijk?
De gemeente Alkmaar maakt zich zorgen over het toenemend aantal verkeersongelukken. Veel ongelukken worden veroorzaakt door opgevoerde e-bikes en fatbikes. Deze fietsen kunnen sneller dan is toegestaan. Een e-bike mag niet harder dan 25 kilometer per uur gaan met elektrische trapondersteuning. Ook mag de motor van de fiets niet sterker zijn dan 250 watt. Daarnaast is het verboden om een gashendel te hebben waarmee je harder kunt dan 6 kilometer per uur. Voldoet de fiets niet aan deze regels? Dan geldt het als een bromfiets. Voor een bromfiets heb je een helm, een rijbewijs en een keuring door de RDW nodig.
Wat gebeurt er als je op een opgevoerde e-bike rijdt?
Als je toch op een opgevoerde e-bike rijdt, kun je een boete krijgen van 310 euro. Word je voor een tweede keer gepakt? Dan krijg je opnieuw een boete én wordt je fiets in beslag genomen. Ben je ouder dan 12 jaar, dan kan je zelfs een strafblad krijgen. Een ander risico is dat je niet verzekerd bent als je een ongeluk veroorzaakt. Dit kan leiden tot hoge kosten, bijvoorbeeld voor schade aan andere voertuigen of de ziekenhuisrekening van iemand die gewond raakt.
Wethouder Verkeer, Christiaan Peetoom, zegt: “Verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk. Momenteel verschijnt het ene na het andere bericht over ongelukken met elektrische fietsen. Dat moet écht anders. Een eerste, belangrijke stap is het aanpakken van opgevoerde elektrische fietsen – 25 kilometer per uur is hard zat. Ik doe hierin dan ook een beroep op ouders met kinderen die rijden op elektrische fietsen; laat ze alsjeblieft niet rondrijden op een opgevoerde fiets.”
Politiecontrole op opgevoerde e-bikes
De afgelopen maanden heeft de politie in Alkmaar zeven controles gehouden. Hierbij werd gekeken of e-bikes en fatbikes te snel gingen. Veel fietsen bleken opgevoerd te zijn of hadden slechte remmen. Met een opgevoerde fatbike is de kans op een ernstig ongeluk groot. Daarom blijft de politie de komende tijd streng controleren.
Kim Boscher van de politie zegt: “Wij handhaven waar we kunnen, maar handhaving is het sluitstuk en niet dé oplossing voor het probleem. Daarom is het goed om dit soort acties samen met de gemeente en scholen op te pakken. Eigenlijk moet iedereen aan een oplossing werken. Ook fabrikanten, fietsverkopers en ouders. Je wilt dat kinderen veilig van A naar B gaan.”
Nieuwe maatregelen tegen opgevoerde fietsen
Het ministerie werkt aan strengere regels om het opvoeren van e-bikes moeilijker te maken. Zo komt er mogelijk een verbod op de verkoop van hard- en software die ervoor zorgt dat fietsen harder kunnen rijden.
Meer informatie over de campagne vind je op E-bikes | Kom veilig thuis