Terug naar het overzicht

Doe Duurzaam - Zorg voor een betere afwatering

Ook buiten kunt u een steentje bijdragen aan duurzaam wonen. Haal bijvoorbeeld stenen weg en maak zo meer ruimte voor groen. Dat is goed voor insecten, vogels, vlinders en het regenwater gaat gemakkelijker weg.

Heeft u zelf geen tuin? Misschien is een geveltuin een optie. Zo’n strookje groen vlak voor het huis ziet er niet alleen gezellig uit, maar is ook duurzaam. Groen tegen de gevel zorgt namelijk voor isolatie. Het helpt warmte binnenhouden tijdens de winter en buitenhouden in de zomer. De aanleg en het onderhoud van een geveltuin is makkelijk doordat het klein is. Het effect van al die kleine tuintjes samen is groot.

Geveltuin op gemeentegrond

Gemeente Alkmaar moedigt u aan om geveltuintjes aan te leggen, óók in gemeentegrond. U mag de grond vergunningsvrij gebruiken. Wel moet u eigenaar van de woning zijn of toestemming van diegene krijgen én er zijn een paar richtlijnen die u aan moet houden. Zo mogen de tuintjes maximaal een stoeptegel breed zijn (ongeveer 30 cm) en moet er op de stoep voldoende ruimte overblijven voor voetgangers, kinderwagens en rolstoelen. Ook zorgt u zelf voor het onderhoud.

Succesvol aanleggen

Voordat u begint, nog een aantal tips. Allereerst: ga vooraf na of er kabels en leidingen liggen. Twijfelt u? U kunt ook uw geveltuin verhoogd aanleggen in een smalle plantenbak. Kiest u wel voor uitgraven? Vervang dan eerst het zand voor zwarte tuinaarde. Ruim natuurlijk wel op en voer het uitgegraven zand af. Plant wat u mooi vindt, maar geen grote prikkende struiken, bomen of struiken die kunnen uitgroeien tot bomen. Denk ook aan het water geven, het liefst met opgevangen regenwater, bijvoorbeeld uit een regenton. En ten slotte: snoei op tijd. Zo kan iedereen blijvend genieten van een groenere buurt.

Meer weten?

Alle informatie over geveltuinen en boomspiegels en meer tips over het verduurzamen van uw woning en welke organisaties u daarbij kunnen helpen vindt u ook op www.alkmaar.nl/duurzaamwonen.