Alkmaar werkt aan een veiliger sportklimaat
Sportverenigingen zouden een plek moeten zijn waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf durft te zijn. Helaas is de praktijk anders. Het woord ‘homo’ is een van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland, ook op sportclubs. Uit onderzoek blijkt dat voor velen deze woorden vaak hard aankomen. Dit geldt zowel voor mensen ‘in de kast’ als mensen ‘buiten de kast’. De verleiding om in de kast te blijven is groot. Degenen die dat niet doen, kiezen er geregeld voor dan maar te stoppen met sport.
Alkmaar Sport en de gemeente Alkmaar werken samen aan een veiliger sportklimaat. Het bestuur van Roeivereniging AZRV ondertekende bijvoorbeeld vrijdag de Verklaring Gelijke Behandeling in de Sport en ontving een Regenboogbordje uit handen van wethouder Ad Jongenelen. Maar er is meer. Thijs de Greeff verzorgt workshops voor Alkmaarse sportverenigingen over een veilig sportklimaat. Wij spraken kort met Thijs.
Waarom is er nog werk aan de winkel als het gaat om een veilig sportklimaat?
“Bepaalde groepen blijven structureel achter in sport of hebben minder positieve ervaringen in de sport. Die ongelijkheid moeten we bestrijden. In het hockey liep ik zelf altijd tegen de enorm heteronormatieve cultuur aan. Het was superfijn om te sporten in een team maar tegelijkertijd vond ik het in mijn sportomgeving lastig om mezelf te accepteren. Mijn drijfveer om workshops over een veilig sportklimaat te organiseren komt zowel uit positieve als ook negatieve eigen ervaringen voort. Tijdens de workshops laat ik zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een veiliger sportklimaat. Dat het hier om een vaardigheid gaat, die je kunt trainen. We hebben het over groepscultuur en hoe je die positief kunt beïnvloeden. Denk aan het bewust maken van sporters over verschillen tussen mensen met verschillende genders en het trainen van scheidsrechters in het herkennen en tegengaan van uitsluiting. Daarbij horen de nodige oefeningen. Door een groepscultuur positief te beïnvloeden zorg je dat iedereen het gevoel heeft lid te kunnen zijn van een team. Het deel zijn van een team geeft geborgenheid en het helpt je je te ontwikkelen als mens en als sporter.”
Sport voor iedereen, wat is er nodig?
“Door een strikte scheiding in mannen- en vrouwencompetities sluiten we sommige groepen mensen uit. Door het organiseren van mixed competities en het anders inrichten van faciliteiten maken we de sportervaringen voor veel mensen beter. De gemeente en overheid zouden daar, wat mij betreft, nog veel meer professionele ondersteuning mogen bieden. Bijvoorbeeld met behulp van verenigingsadviseurs, zoals Alkmaar die heeft. Maar inclusie in de sport is natuurlijk veel breder dan LHBTI+. Verenigingen adviseer ik dan ook activiteiten in de eigen wijk te organiseren. Zo raak je meer verbonden met de wijk en ontmoeten mensen elkaar op een positieve manier. Dan leer je ook over de eventuele drempels die sporters kunnen ervaren op jouw vereniging en hoe je hier oplossingen voor kunt bieden. “
Voor contact met de verenigingsadviseur: verenigingen@alkmaarsport.nl