“Ik vind het mooi dat nu een hele generatie anders kijkt naar tweedehands- en kringloopwinkels.”
Nicky bezocht als kind met haar moeder al rommelmarkten en kringloopwinkels. Nu werkt ze zelf bij kringloop KOOK in Alkmaar. Ze vindt tweedehands spullen veel leuker dan nieuwe. En elk jaar rond kerst zoekt ze naar speciale kerstballen.
Bij die kerstballen hoort een bijzonder verhaal”, begint Nicky. “Wij hadden vroeger thuis een kerstboom met van die mooie, oude ballen. Maar we hadden ook katten. Zodra mijn moeder klaar was en wegliep, nam de Siamese kat een aanloop en sprong in de boom. Daardoor was de helft stuk.” Vanaf die tijd gaat Nicky ieder jaar op zoek naar kerstballen, die lijken op die van vroeger.
Tweedehands is nu normaal
“Dat valt niet altijd mee. In het begin kocht ik ze voor 50 cent. Maar de laatste 10 jaar is er veel vraag naar die oudere ballen. En betaal je zomaar 15 euro voor één bal.” Nicky koopt niet alleen de kerstartikelen tweedehands. “Spullen zijn de laatste jaren flink duurder geworden. Daarom koop ik bijna niets nieuw. Ik ben alleenstaand en heb minder geld om uit te geven. En ik ben ook wel zo opgevoed. Vroeger gingen we altijd naar rommelmarkten en tweedehandswinkels. Toen werd ik daar helaas nog weleens mee gepest. Gelukkig is het nu veel normaler.”
Je ziet gelijk hoe mooi de kleren blijven
Ze vertelt dat zelfs tieners vaak in de kringloopwinkel komen. Het is volgens haar echt een uitje voor die meiden. “Ze zijn best creatief: passen leuke shirtjes en maken er een kleine modeshow van. Ik vind het mooi om te zien dat er nu een hele generatie anders kijkt naar tweedehands en kringloopwinkels.” Ze wijst op een ander voordeel van het kopen van kleding bij de kringloop. “Je ziet gelijk hoe mooi de kleren blijven. Bij nieuwe kleding merk je dat soms pas na een paar keer wassen. Hier zie je hoe de kwaliteit is, nadat het gedragen en gewassen is.”
Je wordt ook heel creatief van tweedehands spullen.
Zelf maken is leuker
“Wat er zo leuk is aan gebruikte spullen? Je gaat gewoon winkelen en ineens kom je iets tegen. Waarvan je eigenlijk niet wist dat je het wilde”, voegt ze er lachend aan toe. “Dat is veel leuker dan met een speciaal doel op pad gaan.” Volgens Nicky word je ook heel creatief van tweedehands spullen. “Ik koop bijvoorbeeld een eettafel en verf die opnieuw. Of ik zie iets heel moois bij een winkel, zoals een dure vaas. Dan kijk ik wat ik nodig heb om het zelf te maken. Daar kan ik gelijk een beetje mijn ADHD in kwijt. En het is niet alleen goedkoper, maar ook leuker. Ik heb een hele hobbykamer vol met spullen, waar ik nog iets mee wil doen.”
We kopen online, maar klagen over de gevolgen
Zelf werkt Nicky sinds 2016 bij de kringloop. “Het mooie aan KOOK is dat alle spullen die we krijgen meteen in de winkel komen. We kunnen geen voorraad opslaan, dus je hebt als klant veel keuze. En al het geld gaat naar goede doelen.” Ze vindt het best jammer dat er vaak via internet wordt gekocht. “Dan mopperen mensen dat hier winkels, die al lang bestaan, moeten sluiten. Maar tegelijk bestellen ze massaal bij Chinese webwinkels. En we klagen over de uitstoot van bedrijven in Nederland. Maar we kopen wel goedkoop spullen uit landen, waar geen zicht of zorg is op de uitstoot.”
Maak er een uitje van
Ze raadt mensen daarom aan eens naar de kringloop te gaan. “Maak er een uitje van. Als je samen door de winkel loopt, leer je elkaar ook beter kennen. Wat iemand bijvoorbeeld mooi of leuk vindt. Of ga een keer in je eentje kijken; gewoon om te ervaren hoe het is. Er komt niet meteen iemand naar je toe rennen met de vraag of ze je kunnen helpen. Of het omgekeerde: dat je weggekeken wordt”, grapt ze op het einde.
KOOK zit aan de Zijperstraat 36a in Alkmaar. De winkel is op maandag en woensdag open van 10.00 tot 15.00 uur. En iedere eerste zaterdag van de maand, van 10.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.
Lees ook:
De kringloop is verrassend
Lien is al 20 jaar vaste klant bij kringloopwinkel de Kook. Zij vertelt waarom ze zoveel mogelijk tweedehands koopt.
Lees alle verhalen
Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!