Zo koopt Mariska spullen, zonder schade aan het milieu
Mariska Seijs houdt van kleding. Maar ze wil niet dat ze daarmee de wereld slechter maakt. Dus koopt ze al zo’n 15 jaar bijna alles tweedehands. Ze geeft ook mensen om haar heen graag dat besef mee.
Dat begon bij Mariska toen ze 20 jaar was. “2 vriendinnen van mij keken toen allebei al heel anders naar de wereld. En gingen veel bewuster met het milieu om.” Dat overtuigde Mariska ook om anders naar dingen te kijken. “De negatieve invloed van kleding is groot. Er is veel water nodig om katoen te laten groeien. Kleren worden gekleurd met chemische stoffen. En daarna moet het over de hele wereld vervoerd worden”, somt ze op. “Hoewel ik gek ben op kleding wil ik niet meehelpen aan zo’n grote schade voor het milieu. Bovendien hebben de mensen, die de kleding maken, het vaak slecht.”
Niet alles hoeft nieuw te zijn
Mariska is daarin niet de enige. “Ik hoor het steeds vaker om mij heen. Het is mooi om te zien dat meer mensen weten wat de gevolgen van nieuwe spullen zijn. En daarop hun gedrag aanpassen. De overheid doet het niet, dus we moeten het zelf doen.” Ook op haar omgeving heeft ze die invloed. “Mijn oma heeft bijvoorbeeld speelgoed voor mijn zoontje gezocht bij de kringloop. Omdat ze weet dat ik nieuwe spullen niet fijn vind.” Ook haar bonusdochter leert ze al dat niet alles nieuw hoeft te zijn. “Een paar jaar geleden nam ik haar voor het eerst mee naar de kringloop. We zochten een kerstboom, en ik wilde iets doen tegen de grote bomenkap.” Dus zo vonden ze samen een mooie tweedehands kunstboom, met alle versieringen erbij. “Daar doen we weer jaren mee!”
Veel kleren draag je uiteindelijk niet
Nu is Mariska ervaren in het zoeken naar de juiste spullen. Maar dat was niet altijd zo. “Ik ben door verschillende fases gegaan”, vertelt ze lachend. “In het begin vond ik heel veel leuk. En kocht ik eigenlijk te veel. Toen ben ik gaan nadenken: wat vind ik nou écht leuk? En wat heb ik nodig? Daarin moet je een juiste verdeling vinden. Want veel draag je uiteindelijk toch niet.” In al die jaren vond ze al vaak unieke spullen. “Ik heb eens voor 4,50 euro een lange zwarte rok met split gekocht, van een heel duur merk. Maar ook een keer een toffe rok van kant en satijn, mét glitter. Die heb ik aangedaan naar een festival.”
Zo komen je kleren eens uit dat donkere hoekje van je kast.
Organiseer een kledingruil
Ze heeft zeker nog tips voor mensen, die voor het eerst naar een kringloopwinkel gaan. “Het is aantrekkelijk om veel te kopen. Daarom is het goed om te weten wat je wilt. Wat zijn je wensen; wat zoek je? Zo voorkom je onnodige aankopen.” Ook organiseerde Mariska met vriendinnen al een keer een kledingruil. “Gezellig, met een hapje en drankje bij iemand thuis. Je neemt dan allemaal kleding mee, die je niet meer draagt. Zo krijgt het een mooie nieuwe bestemming. En ziet het weer eens daglicht. In plaats van in een donker hoekje van je kast te liggen.” Volgens haar helpt zo’n middag of avond ook om soms andere dingen te proberen. “Je vriendinnen geven tips wat ze denken dat jou leuk staat. Dat is toch anders dan in een pashokje in de winkel.”
Van restjes soep maken
Mariska is niet alleen bewust in wat ze koopt, maar ook in haar werk. “Ik werk bij SOEPP, een biologisch en vegetarisch restaurant in Alkmaar. De eigenaresse vond het jammer dat er zoveel eten weggegooid werd. Terwijl je altijd van restjes wel soep kunt maken. Het hele restaurant is ingericht met tweedehands spullen. En die kun je weer kopen bij ons. Op deze manier geven we graag ideeën. En willen we het besef bij mensen groter maken. Als iedereen zou kopen zonder schade aan onze planeet, zouden we al een heel eind komen.”
Lees ook:
Iedereen is creatief
Roxy ziet altijd wel mogelijkheden om iets nieuw leven in te blazen. Volgens haar is creatief denken noodzakelijk voor een duurzaam bestaan.
Lees alle verhalen
Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!
Blijf op de hoogte.
U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.