Waarom Lien al 20 jaar vaste klant is bij de kringloopwinkel
Het is lang geleden dat ze voor het laatst iets nieuws kocht. Lien van den Berg koopt namelijk zoveel mogelijk tweedehands. Van alle kleurrijke spullen in haar huis weet ze nog precies waar ze het heeft gehaald. Ze is al ruim 20 jaar vaste klant bij kringloopwinkel KOOK.
Ze herinnert zich nog dat de kringloopwinkel in het oude IJkgebouw zat. “Ik kocht er toen al mooie dingen. Ik was lerares en we hadden regelmatig spullen nodig voor een thema. Dan ging ik op zoek naar lappen stof, verkleedkleren en themaspullen.” Vanaf die tijd is de kringloop een vast deel van haar leven. Ze zoekt er ook graag gekke of opvallende spullen. “En alles met goud of wat glimt”, voegt ze eraan toe.
Goede spullen blijven lang mooi
Lien koopt niet alleen bij de kringloop; ze brengt er soms ook spullen naartoe. Ze heeft daarbij een voorkeur voor KOOK en Dorcas. “Vooral omdat zij goede doelen steunen. En ik bewonder de inzet van de vele vrijwilligers. Maar ik kom ook graag bij de andere kringloopwinkels.” En dat terwijl ze niet is grootgebracht met tweedehands spullen. “Mijn ouders kochten alles nieuw, maar wel van goede kwaliteit. Die spullen bleven daarom lang mooi. We waren er zuinig op en deden niet zomaar iets weg. Als het kon, werd het nog gerepareerd.” Die basis helpt Lien nu om de beste gebruikte spullen te vinden.
Was kleren niet te snel
“Ik koop iets alleen als ik het écht mooi vind. Daarbij kijk ik altijd naar de kwaliteit. Zoals kleding van wol, katoen of zijde, sieraden met echte stenen of een tas van leer.” Ze heeft ook een tip hoe je kleren langer mooi houdt. “Stop je kleding niet te snel in de wasmachine. Hang het eens buiten om op te frissen. Je doet er dan veel langer mee.” Verder is Lien heel zuinig op alle spullen. “Ik krijg veel complimenten wanneer ik spullen weggeef, verkoop of naar de kringloop breng.” Ze maakt graag anderen blij met iets, als ze ergens vanaf wil. “Dan vraag ik rond wie het leuk vindt. Ik hoef er geen geld voor; ik wil vooral mensen verrassen.”
Dat verrassende is juist leuk aan de kringloop
Je vindt iets niet altijd bij je eerste bezoek
“Ik hoor vaak dat mensen teleurgesteld zijn na een bezoek aan de kringloop”, vertelt ze. “Het helpt als je met een ander idee er naartoe gaat. Zoek je een winterjas, dan vind je die waarschijnlijk niet meteen. Maar misschien wel een week later. Heb geduld; dat wordt beloond. Zo kun je best een winterjas in de zomer kopen, of andersom. Dat verrassende is juist leuk aan de kringloop.” Ook denkt Lien vaak vooruit, bijvoorbeeld bij feestjes of verjaardagen. “Ik ga op tijd op zoek. Vind ik het niet meteen, kan ik nog een keer terug. Cadeautjes liggen soms een half jaar in mijn kast. Maar dan heb ik iets in huis als ik het nodig heb.”
Inpakpapier opnieuw gebruiken
Door haar neus voor goede spullen, heeft Lien een grote en kleurrijke verzameling. “Ik doe niet makkelijk iets weg. Want het komt altijd wel weer in de mode. Zo heb ik mijn nichtje pas blij gemaakt. Ze zocht van die ‘vintage’ laarsjes. Met een vierkante neus en een stevige hak. Ik had nog een paar liggen in de kast, onbeschadigd en precies haar maat. Ze loopt er nu elke dag trots op rond en krijgt veel complimenten. Dat vind ik zó leuk!” Lien bewaart ook het papier en de lintjes, waar cadeautjes mee zijn ingepakt. “Daarmee kan ik zelf weer iets inpakken. Mijn moeder deed dat al en het is een kleine moeite. Ik heb al wat tweedehands kerst- en verjaardagscadeaus klaarliggen.”
Doe wat je kunt
Tot slot vindt Lien het belangrijk dat iedereen doet wat hij kan om bij te dragen aan een beter milieu. “Ik koop niet alleen tweedehands zodat er minder nieuwe spullen nodig zijn, maar scheid ook trouw mijn afval. Tegelijk heb ik veel groen in mijn tuin en gooi ik geen eten weg.” Ook doet ze een oproep om voor elkaar te zorgen. “Ben lief voor de mensen in je omgeving. Kijk wat jij op jouw manier kunt doen. Dan maken we samen de wereld een beetje beter én gezelliger.”
Lees ook:
Tweedehands is leuker
Net als Lien winkelt ook Nicky graag naar bij kringloop. Ze vertelt waarom én geeft tips om het ook eens te proberen.
Lees alle verhalen
Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!
Blijf op de hoogte.
U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.