In het najaar van 2024 organiseren we wijkacties
Zo organiseren we meerdere inleveracties en tuinsafari’s. Helpt u een handje mee?
Inleveracties
Tegel eruit? Dan moet er een plantje in! U kan dit najaar op 3 plekken in Alkmaar uw oude tegels omruilen voor een gratis bloementegel. Dit is een stukje groen dat precies past op de plek van een 30×30 tegel.
- Op 28 september staan we van 10.00 uur tot 14.00 uur in Vroonermeer-Zuid, aan de P.C. Boutensstraat voor de ingang van het voormalige gebouw van basisschool de Lispeltuut.
- Op 6 oktober staan we van 10.00 uur tot 14.00 uur in het Emmakwartier aan het begin van de Costerstraat.
- Op 19 oktober staan we van 10.00 tot 14.00 uur bij Ranzijn Tuin & Dier in Alkmaar. Lever een tegel in en krijg naast een bloementegel ook een gratis kopje koffie of thee.
Tuinsafari’s
Heeft u altijd al eens een kijkje willen nemen in de tuin van de buren? Dit is uw kans! Tijdens de inruilacties organiseren we ook ’tuinsafari’s’ in de wijk. Bij een tuinsafari maken we een wandeling door de wijk en bezoeken we een aantal groene tuinen van wijkbewoners die u kunnen inspireren. Hoe onderhouden zij hun tuin? En welke slimme tips hebben zij? De tuinsafari’s zijn op 28 september in Vroonermeer-Zuid en op 6 oktober in het Emma- en Burgermeesterskwartier.
Meld u via de knoppen hieronder aan voor een van de tuinsafari’s
De tegeltaxi rijdt in oktober door Alkmaar
Gaat u dit najaar ook aan de slag in de tuin en haalt u tegels weg voor meer groen? Goed bezig! Uw verwijderde 30×30 cm tegels kunt u meegeven aan de tegeltaxi van GP Groot. Dat scheelt een hoop gesjouw!
Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.
Wat hebben tuintegels te maken met een prettige omgeving?
Best veel! Stenen nemen tijdens warme dagen veel hitte op. Hierdoor kan de temperatuur in een versteende omgeving lokaal nog hoger worden. Dat kan voor iedereen vervelend zijn, maar met name ouderen, jonge kinderen, kwetsbare personen en huisdieren kunnen hier veel last van hebben.
Veel bestrating zorgt er ook voor dat water na veel regenval langzamer wegloopt. Dat kan zorgen voor wateroverlast in- en om het huis. Het kan er in extreme gevallen zelfs toe leiden dat het riool overbelast raakt. Heftige regenbuien komen de aflopen jaren steeds vaker voor in Alkmaar. Daarom is het belangrijk om er samen voor te zorgen dat we die overlast beperken.
Bent u op zoek naar extra ideeën of informatie?
We hebben hier wat leuke linkjes voor u verzameld:
- Een overzicht met álle tuintips van Steenbreek. Van de bodem tot vogels in de tuin: voor iedere tuinier zijn hier leuke tips te vinden.
- De Bloeikalender van IVN. Die helpt u om het hele jaar door bloemen in uw tuin te laten bloeien.
- De Vogelbescherming geeft adviezen voor een vogelvriendelijke tuin.
- Tips van de boswachters van Natuurmonumenten voor een biodiverse tuin.
Veelgestelde vragen
Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen en Operatie Steenbreek zijn twee campagnes met hetzelfde doel: zorgen voor meer groen en minder tegels. De Gemeente Alkmaar doet aan beide mee. Vorig werden we zelfs vierde van de grote gemeenten in het NK Tegelwippen!
De Gemeente Alkmaar is serieus bezig met het vergroenen van de openbare ruimte. Zo willen we bijvoorbeeld 5000 extra bomen aanplanten in Alkmaar. We werken veel samen met Stadswerk072. Zij hebben in de afgelopen jaren al meer dan 3 hectare aan tegels verwijderd in de openbare ruimte.
Maar naast de openbare ruimte zijn tuinen ook belangrijk voor de biodiversiteit en de leefbaarheid in Alkmaar. Daarom helpen we mensen met tips en activiteiten om zelf aan de slag te gaan.
Dat is aan u. Niet iedereen heeft een grote tuin, dus u moet goed nadenken over de ruimte die u heeft in uw tuin. Maar: u heeft niet per se veel tegels nodig om te genieten van uw tuin. U kunt bijvoorbeeld gras neerleggen om op te zitten of om de kinderen op te laten spelen. Een paar stroken grond met planten langs de randen van uw tuin maken ook al een groot verschil .
Tip: Steenbreek adviseert om minimaal 15 m2 verharding (tegels, stenen, asfalt) te houden in elke tuin. Voor elke vierkante meter die een tuin groter is dan 15 m2, adviseert Steenbreek om 80% groen en 20% verharding aan te houden.
Ook op uw balkon kunt u zorgen voor een fijne omgeving voor vogels en insecten. Bijvoorbeeld met een nestkastje op een beschutte plek (het liefst op het oosten), of met bloeiende planten in balkonbakken.
Kijk op de website van Steenbreek voor leuke groene tips voor uw balkon.
Het kan zijn dat er onder uw tegels een laag zand ligt. Uw nieuwe plantjes hebben tuinaarde nodig om goed te kunnen groeien. Als het om een klein stukje gaat kunt u het zand mengen met tuinaarde. Als u veel tegels verwijdert, kunt u het zand weghalen en wegbrengen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een container huren. Voor de huur van een container moet u wel betalen.
Kijk op de website van het NK Tegelwippen voor informatie over zand in de tuin.
Denk bij de keuze van de planten na over wat u belangrijk vindt. Wilt u graag veel kleurrijke bloemen? Heeft u liever een plant die ook in de winter groen is? Kiest u voor een plant die weinig onderhoud nodig heeft?
De plek waar u gaat planten is ook belangrijk: is het een plek met veel zon of juist meer schaduw? Als u het ook belangrijk vindt om planten te kiezen die zorgen voor meer biodiversiteit kunt u kijken naar ‘inheemse’ soorten. Dat zijn soorten die van nature in deze omgeving voorkomen. Bijvoorbeeld de Gelderse roos, de liguster, Koninginnekruid of wilde marjolein. U kunt ook zorgen voor een mix van planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Zo hebben de bijen en insecten altijd iets te snoepen in uw tuin.
Tip: bekijk de diverse plantenlijsten van Steenbreek en vind een plant die past bij uw tuin!