Roxana: “Iedereen is creatief”
Ze noemt het woord ‘opgebruiker’. Want Roxana Laijan ziet altijd wel mogelijkheden om iets nieuw leven in te blazen. Daar doet ze graag wat moeite voor. Volgens haar is creatief denken noodzakelijk voor een duurzaam bestaan. En dat kan iedereen.
Haar partner probeert van een motor een windmolen te maken. “Het is toch geweldig dat dat kan”, begint Roxy vol trots. “We zijn graag ‘opgebruikers’: we kijken altijd of we iets op een andere manier nog kunnen gebruiken.” Dit heeft ze vanuit thuis meegekregen. Door zo met spullen om te gaan, heeft ze al veel artikelen van de sloop gered. Datzelfde doet ze bijvoorbeeld met kleding, die ze zelf niet meer draagt. “Ik maak er met plezier iemand anders blij mee. Het liefst ruil ik of geef het weg. Ik vind het ‘cool’ om te zien waar al die prachtige kleren naartoe gaan”, zegt ze vrolijk.
Heerlijk straatjutten
“We worden als samenleving eigenlijk best verwend”, vindt ze. “Om duurzamer te leven, gebruiken we veel hulpmiddelen. Zoals de slimme meter en het afval dat gescheiden wordt opgehaald. Daardoor doen we minder moeite en zijn we sneller afhankelijk.” Duurzaamheid zit voor haar al in simpele dingen: doe de kraan dicht bij het afwassen. En draai de verwarming iets minder ver open. “We zijn het misschien niet meer gewend om te zoeken naar spullen. Ik kom uit Amsterdam. Daar kun je ook heerlijk straatjutten.” Voor haar nieuwe muziekstudio, bij HAL25, heeft ze zo veel spullen en bouwmaterialen verzameld. “Mensen gooien vaker iets weg. Omdat ze bijvoorbeeld denken dat het niet meer te gebruiken is. Maar dat is lang niet altijd waar! Je ziet juist de kwaliteit als je iets hergebruikt.”
Van iets ouds iets nieuws maken
Zo kreeg Roxy gratis oude deuren (van vóór de oorlog) van een kunstliefhebber. “Er zaten grote ramen in. Die heb ik gebruikt als afdak boven mijn terras. En 1 deur is zelfs een nieuwe tussendeur geworden. Dat houdt tocht uit de gang tegen en bespaart dus energie. In mijn appartement hebben we van een oude deur een bureau gemaakt. Met de klink er gewoon in!” Ook een oude kast is volgens haar bijvoorbeeld nog prima te gebruiken. “Als er een paar planken kapot zijn, hoef je niet gelijk de hele kast weg te doen. Maar mensen kiezen toch vaak voor iets nieuws, iets ‘kant-en-klaars’. Terwijl je er nog iets anders van kunt gebruiken. Of verf bijvoorbeeld je gordijnen eens, in plaats van nieuwe te kopen. Zo leer je tegelijk iets.” Roxy vindt het jammer dat mensen daar geen tijd voor maken. “Ze zetten wel een bouwpakket, van geperst hout uit een meubelzaak, in elkaar. Dat kost ook tijd. Hoe wil jij die besteden?”
Kennis doorgeven, is ook een vorm van recyclen.
Klussen kun je leren
Het helpt volgens haar als je blijft zoeken naar wat mogelijk is met voorwerpen. “Ik kijk graag naar verschillende ideeën of oplossingen. Zo kom je ook op nieuwe dingen met dezelfde spullen. Je leert vanzelf om te zien wat voor jou handig is. En je traint gelijk je hersenen.” Ze snapt dat niet iedereen thuis de ruimte en materialen heeft om te klussen. “Kijk dan eens bij de kringloop voor tweedehands gereedschap. En misschien kun je ergens samen een kleine werkplaats opzetten. Bijvoorbeeld bij een buurthuis.” Zelf heeft ze het klussen ook moeten leren. “De laatste keer dat ik een decoupeerzaag gebruikte, ging hij kapot. Ik had hem op te hoge toeren laten draaien. Die zaag kwam 8 jaar geleden al bij de kringloop vandaan. Zo’n fout maak ik hopelijk niet snel meer. Ach ja, dingen gaan soms stuk. Dat hoort erbij.” Roxy werkt graag samen met vakmensen. “Ik let goed op als ik ambachtslieden aan het werk zie. Dat is eeuwenoude kennis, die je kunt blijven doorgeven. Ik noem dat ook een soort recyclen.”
Durf te proberen
Ook verspilt Roxy liever geen eten. “Ik kook regelmatig bij de Gaarkeuken Alkmaar, ook bij HAL25. Je kunt nog een stevige maaltijd maken met bijvoorbeeld oud brood of groenten.” Zo leidt ze met haar partner Steven Hoes op kerstavond het diner. “Dat maken we met eten, dat supermarkten anders weggooien. Een houdbaarheidsdatum zegt niet alles. En misvormde paprika’s smaken nog prima.” Tot slot wil Roxy nog één ding kwijt: “Het leven is een avontuur. Durf gewoon eens iets te proberen of op te gebruiken. Maak je toekomstige zelf blij en maak iets nieuws. Iedereen is creatief. De vraag is alleen hoe je dat gaat stimuleren.”
Lees ook:
Niet alles hoeft nieuw te zijn
Mariska houdt van kleding. Maar ze wil niet dat ze daarmee de wereld slechter maakt. Dus koopt ze al zo’n 15 jaar bijna alles tweedehands.
Lees alle verhalen
Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!
Blijf op de hoogte.
U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.