Aardgasvrij: welke mogelijkheden zijn er?
Warmtenet
Warmtenetten zijn al op veel plekken in Nederland aanwezig, ook in Alkmaar. Een warmtenet is een ondergronds netwerk dat bestaat uit goed geïsoleerde leidingen waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar, wordt gebruikt om woningen en gebouwen in de directe omgeving mee te verwarmen en warm tapwater te leveren.
In de woning haalt een warmtewisselaar de warmte uit het warmtenet. De warmte wordt gebruikt voor de verwarming en voor warm tapwater: bijvoorbeeld om mee te douchen of om de afwas te doen. Nadat de warmte uit het warmtenet is gehaald, gaat afgekoeld water door de leidingen terug naar HVC waar het opnieuw wordt opgewarmd. Een warmtenet is een collectief systeem en wordt alleen aangelegd als voldoende mensen in een buurt of wijk tegelijk willen aansluiten.
Er zijn ook andere bronnen voor een warmtenet, bijvoorbeeld aardwarmte of warmte uit oppervlakwater. Bekijk ook de video Wat is een warmtenet en hoe werkt het?
We onderzoeken per wijk wat de mogelijkheden zijn.
All Electric
Een all-electric oplossing bestaat in de meeste gevallen uit een warmtepomp die op elektriciteit werkt. De warmtepomp verhoogt de warmte van een bron (zoals lucht, bodem of water) met behulp van alleen elektriciteit naar een bruikbare temperatuur voor verwarming en warm water. Een hybride warmtepomp werkt op dezelfde wijze. Het verschil is dat deze naast elektriciteit ook deels gebruik maakt van gas.
Voor individuele (goed geïsoleerde) woningen is de lucht/water-warmtepomp de meest gebruikte variant. Hierbij wordt de buitenlucht door de warmtepomp omgezet naar warm water voor warm tapwater en de verwarming van de woning.
Kantoren en appartementengebouwen worden tegenwoordig steeds vaker aangesloten op een bodemenergiesysteem. Hierbij wordt warmte en koude uit de bodem gehaald en omgezet naar de gewenste temperatuur om het gebouw te verwarmen of te koelen.
Wijkuitvoeringsplan
De opgave om Alkmaar Aardgasvrij te maken is te groot om Alkmaar in één keer van het aardgas af te halen. Alkmaar stelt voor elk van haar buurten en wijken een eigen plan op: het wijkuitvoeringsplan.
Samen met wijkbewoners en andere betrokkenen onderzoeken en bespreken we de mogelijkheden voor een duurzame energievoorziening zonder gas. We betrekken alle partijen: bewoners, maar ook samen met verschillende partijen in de gemeente zoals Stadswerk072, de Woningcorporaties, Liander en HVC.
Aardgasvrij maken: waar zijn we nu aan het werk?
We zijn gestart met het aardgasvrij maken van een wijk in de S-waarden (Sluiswaard, Stetwaard en Stikkelwaard). Als laatste zijn de B-waarden (Bannewaard, Bregwaard en Broekerwaard) aan de beurt.
De komende jaren maken wij de Waarden gereed voor de toekomst: gasvrij, klimaatadaptief (aangepast aan het veranderende klimaat) en klaar voor nieuwe energie. Energie- en-afvalverwerkingsbedrijf HVC legt in een deel van de wijk een warmtenet aan als vervanging voor het gebruik van aardgas. De huurwoningen van woningcorporatie Woonwaard worden op het warmtenet aangesloten.
Stadswerk072 is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Zij gaan deels de riolering in Huiswaard1 vervangen en de wijk opnieuw inrichten en vergroenen.
Hier leest u de laatste informatie en veelgestelde vragen bij Stadswerk072
Waar zijn we al klaar?
Nieuwbouwijken worden bij de aanleg van de wijk meteen aardgasvrij gemaakt. Alle huurwoningen van corporatie Woonwaard in de A t/m G flats op de Muiderwaard zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet. Meer informatie hierover leest u op de website van Woonwaard.
In de komende jaren informeren we per wijk en buurt waar we starten en hoe we dat samen voorbereiden.

Wij werken samen met:
Woonwaard

Woonwaard koppelt de woningen stapsgewijs af van het aardgas. Alle huurwoningen in de A t/m G flats op de Muiderwaard zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet.
HVC

HVC is ook een energiebedrijf. Warmte van de installaties gebruiken zij om huizen en gebouwen te verwarmen. Samen met Woonwaard ondersteunen zij huurders bij de aansluiting.
Stadswerk072
Stadswerk072 is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Zij gaan deels de riolering in Huiswaard1 vervangen en de wijk opnieuw inrichten en vergroenen.

Blijf op de hoogte.
U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Alkmaar Duurzaam.