Waarom duurzaamheid voor Hester meer is dan alleen tweedehands spullen

Hester Snijders houdt van Alkmaar én duurzaamheid. Waarbij duurzaam leven voor haar meer is dan tweedehands spullen kopen. Ze komt dan ook regelmatig bij de schoenmaker en de stomerij. En deelt graag haar ideeën over hoe je meer kunt doen met minder.

Vrouw kijkt blij naar een laarsje dat zij in haar handen heeft. Op de achtergrond spullen zoals veters die je bij de schoenmaker koopt.
Hester: “Ik laat liever iets maken dan het weg te gooien” – Foto: Keith Montgomery

Samen met haar vriend woont Hester sinds 2020 in Alkmaar. “We houden echt van deze stad!”, vertelt ze enthousiast. “Wij hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn. En zijn allebei graag thuis. Daar past Alkmaar goed bij. Het heeft de juiste mix van rustig en dorps. Met tegelijk de stad en de natuur in de buurt.” Ze werkte hier al aan verschillende projecten mee om anderen te helpen.

Zelf kleren leren maken

Hester komt uit een creatieve familie. Zo was de vader van mijn oma schoenmaker. “En de vader van mijn vader, mijn opa dus, was kunstenaar. Ook mijn vader is superhandig. Hij probeert altijd eerst of hij iets zelf kan maken. En toen ik klein was, leerde mijn moeder mij al om kleren te naaien. Als ik ooit kinderen krijg, wil ik ze dat ook leren.” Hester volgde een mode-opleiding. En maakt nu vaak zelf kleding en repareert het ook. “Alleen schoenen kan ik niet maken, dus die breng ik naar de schoenmaker. En een dikke winterjas laat ik schoonmaken bij de stomerij.”

Anderen enthousiast maken

Voor Hester is duurzaamheid echt een manier van leven. “Ik vind het daarbij heel belangrijk hoe je met elkaar omgaat. Als familie, vrienden of collega’s. Ik bouw graag relaties op, die voor langere tijd zijn. Dat zegt iets over wie je bent. Zo is duurzaamheid dus meer dan tweedehands kleren kopen.” Ook haar werk kiest ze met een duurzaam doel. “Ik werkte hiervoor in de mode. Maar daar wordt zo veel weggegooid. Dat is niet wat ik wil. Ik pas beter bij sociale bedrijven.” En daar laat ze dan zeker haar stem horen als het om duurzaamheid gaat. “Waarbij ik niet afkeur wat andere mensen doen. Ik laat liever zien hoe ík het doe. Bijvoorbeeld met een mooie trui van de kringloop voor 3 euro. Of toffe tweedehands schoenen, die ik online heb gekocht. Zo hoop ik anderen enthousiast te maken.”   

Door spullen te ruilen, kom je écht in contact met elkaar

Kleding ruilen

Dat doet ze niet alleen op haar werk. “Ik houd van een opgeruimd huis. En wil alleen spullen waar ik blij van word.” Daarom kijkt Hester vaak wat er weg kan. “Maar dat gooi ik dan niet snel in de prullenbak! Ik breng het naar de kringloop, geef het weg aan familie of vrienden of verkoop het.” Ook deelt ze haar tips graag met anderen. “Je kunt namelijk echt meer doen met minder geld.” In maart organiseerde ze hierover een workshop. “Dat deed ik samen met WomanLink, een netwerk voor vrouwen in de regio Alkmaar.” En begin dit jaar was er een grote kledingruil, tijdens het UPFest in de Grote Kerk. “Dat deed ik samen met bibliotheek Kennemerwaard. Mensen konden zelf kleding meenemen en daar ruilen voor iets anders.” 

Makkelijke eerste stap naar duurzamer leven

Vooral het contact met anderen vindt Hester zo fijn aan deze activiteiten. “In een winkel koop je soms toch iets uit eenzaamheid. Door spullen te ruilen, kom je écht in contact met elkaar.” Het is volgens haar daarom een makkelijke eerste stap om duurzamer te leven. “Ga eens naar de kringloop. Of verzamel mensen om je heen, die ook spullen willen ruilen. Dat is ook interessant als je minder geld kunt of wilt uitgeven. Er leuk uitzien of je huis mooi inrichten, hoeft echt niet altijd duur te zijn. Je kunt veel zelf doen als je een beetje creatief bent.”

Benieuwd naar de tips van Hester? Volg haar dan op Instagram (@hestersnijders). 

Schoenmaker met een schoen en hamer in zijn handen voor het apparaat waar hij de schoenen mee maakt.

Repareren kan altijd wel

Schoenmaker Hans zit al 50 jaar in het vak en vertelt waarom bijna alles wel te repareren is. Zelfs sneakers.

Man en jongen zitten aan tafel in huis en hebben een boek voor zich. Op de voorgrond een speelgoedboerderij met speelgoeddieren

Lees alle verhalen

Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!

Envelop met kaart met daarop het logo van Duurzaam Alkmaar

Blijf op de hoogte.

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.