Door speelgoed te lenen, krijg je geen kasten vol met spullen

Van een blokkentrein tot waterbaan en loopauto met caravan. Het is zomaar een greep uit het vele speelgoed dat de familie Schulkes-Bruijns al leende bij speel-o-theek De Speelboeg. Vooral op zaterdagochtend is het een geliefd uitje van hun oudste zoontje. Vader Flip vertelt wat, naast duurzaamheid, de andere voordelen zijn van speelgoed lenen.

Man en jongen zitten aan tafel in huis en hebben een boek voor zich. Op de voorgrond een speelgoedboerderij met speelgoeddieren
Flip: “Door te lenen bij de speel-o-theek hebben we iedere 3 weken iets nieuws” – Foto: Keith Montgomery

Sinds 2 jaar zijn Flip Schulkes en zijn gezin lid van speel-o-theek De Speelboeg. “Mijn vrouw kwam al vaak bij bibliotheek De Mare. Met ons oudste zoontje, die nu bijna 4 jaar is, bezocht ze de kinderboeken op de bovenste verdieping. Daar zit ook de speel-o-theek.” Ze sloten voor 20 euro een jaarabonnement af en lenen nu wekelijks het mooiste en nieuwste speelgoed.

Geen volle kasten meer

Het idee van speelgoed lenen, sprak Flip en zijn vrouw gelijk aan. “Wij kijken allebei best naar duurzaamheid”, vertelt hij. “Door speelgoed te lenen, krijg je geen kasten vol met spullen die liggen te verstoffen. Het werkt heel makkelijk. Je leent iets voor 3 weken. En als de kinderen het niet leuk vinden, breng je het gewoon weer terug. Vinden ze het wel leuk, dan leen je het nog een keer. Zo leenden we sommige spullen al wel 10 keer”, zegt hij lachend. Hij voegt eraan toe dat het ook helpt om te beslissen of je iets wilt kopen. “Onze oudste zoon vond een blokkentrein wel héél leuk. Die hebben we toen uiteindelijk voor zijn verjaardag gekocht.”     

Door te lenen bij de speel-o-theek hebben we iedere 3 weken iets nieuws.

Niet duur

Hij legt uit dat het ook heel fijn is voor seizoensgebonden spullen. “Wij hebben al een paar jaar achter elkaar een mooie waterbaanset met bootjes geleend. De speel-o-theek gaat in de zomer 6 weken dicht. Uiteindelijk betaal je voor 9 weken maar 3 euro voor zo’n set. Nieuw kost die al snel een paar honderd euro. Dan is huren dus echt niet duur!” Hij vertelt dat je ook tips kunt geven. “De speel-o-theek kijkt dan of ze dat speelgoed kunnen kopen.” Zelfs voor hun andere zoontje, die in december zijn eerste verjaardag viert, lenen ze al vaak spullen. “Op die jonge leeftijd zijn ze sneller uitgekeken op iets. Door het lenen hebben we iedere 3 weken iets nieuws.”

Rondsnuffelen op zaterdagochtend

Volgens Flip kun je het zo gek niet bedenken of de speel-o-theek heeft het. “We hebben al eens een loopauto met caravan in huis gehad. En een toren met een grijper, loopfietsjes en zelfs stepjes. Laatst was er een mooie nieuwe knikkerbaan. Die moet je wel even vooraf reserveren.” Hun oudste zoontje is al megafan, vertelt hij. “Hij vraagt echt wanneer we weer gaan. Meestal is dat op zaterdagochtend; hij snuffelt graag rond wat ze allemaal hebben. We nemen soms weleens 3 dingen tegelijk mee.” Een ander voordeel vindt Flip dat je veel minder speelgoed in huis hebt. “We kopen bijna nooit meer zelf iets. Voor verjaardagen geven we dan eerder een fiets bijvoorbeeld. En die zoeken we dan op Marktplaats.”

Ook verkleedkleren en bordspellen

Soms moeten hij en zijn vrouw wel op hun knieën voor de speel-o-theek. “Je moet alles natuurlijk weer compleet inleveren. Bij ieder speelgoed zit een lijst met alle onderdelen. Dus we duiken regelmatig onder de bank op zoek naar een laatste blokje of steentje”, lacht hij. De komende jaren ziet Flip zichzelf nog vaak de speel-o-theek bezoeken. “Als de kinderen straks ouder zijn, kun je bijvoorbeeld ook verkleedkleren en bordspellen lenen. Dat laatste is zelfs voor volwassenen leuk natuurlijk”, sluit hij af.  

Vrouw houdt een spel vast. Op de achtergrond de spellenkast van de speel-o-theek.

Speelgoed lenen erg populair

Yvonne is al sinds 1993 een van de vaste vrijwilligsters van de speel-o-theek. Ze vertelt waarom speelgoed lenen nog steeds erg populair is.

Vrouw zit op een stoel en haalt een zwarte feestjurk uit een doos.

Lees alle verhalen

Alkmaarders vertellen waarom zij repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen. Het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer!

Envelop met kaart met daarop het logo van Duurzaam Alkmaar

Blijf op de hoogte.

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.