De RAVO veegmachines. Wie kent ze niet?
Je komt ze tenslotte overal tegen. Niet alleen in Alkmaar en Nederland, maar wereldwijd. Van Berlijn, Rome tot San Francisco, Madrid en Parijs tot Kuwait rijden ze dagelijks over straat. Maar ze worden gemaakt in Alkmaar. Wethouder Economie Christiaan Peetoom en accountmanager van het Ondernemersloket Isabel Straver namen een kijkje in de fabriek op de Beverkoog.

“En als je hier eenmaal geweest bent, kun je ze niet meer niet zien,” lacht managing director Patrick Westenhoff. Samen met directeur Lou Korf ontvangt hij de bezoekers voor een rondleiding door hun prachtige – en gezonde – bedrijf. Zo gezond, dat ze onlangs het pand naast hun huidige locatie hebben gekocht. “Momenteel is het bedrijf noodgedwongen versnipperd over diverse plekken in Heerhugowaard en Alkmaar,” aldus Korf. “Maar dat is natuurlijk niet heel praktisch en ook niet goed voor onze footprint. En daar zijn we momenteel volop mee bezig.”
Kunnen jullie iets vertellen over de historie van RAVO?
“In 1968 ontwikkelde eigenaar Karel van Raaij van Van Raaij Voertuigen de eerste straatveegmachine. Zijn naam vind je dus nu nog terug in de naam RAVO. Hij verkocht het bedrijf in 1991 aan het Amerikaanse Federal Signal, een beursgenoteerde onderneming. In 2009 is RAVO overgenomen door de Fayat Group, een Franse privéonderneming die uit diverse bedrijven bestaat, met in totaal zo’n 20.000 werknemers. RAVO valt hierbinnen onder Fayat Cleantech, samen met het Italiaanse Dulevo, het Britse Scarab en het Franse Mathieu. Inmiddels is RAVO met zo’n 250 werknemers de grootste in deze groep en maakt hier in Alkmaar diverse types straatveegmachines binnen het zogeheten ‘middensegment vacuüm veegwagens.’
Jullie hebben het pand hiernaast gekocht. Komen dan alle bedrijfsonderdelen daar bij elkaar?
“We zijn de laatste 8 jaar flink uitgebreid en groeiden hier op de Otterkoog uit ons jasje. Daarom moesten we een aantal bedrijfsonderdelen elders onderbrengen. De assemblage werd gesplitst en een deel daarvan zit nu in Heerhugowaard. Net als ons Training- & Experience Center, dat weer in een ander pand in Heerhugowaard zit. En dan hebben we nog een pand voor ons onderdelenmagazijn en een pand voor onze afdeling Service, samen met de afdeling special products van totaal 45 mensen. We hadden ooit plannen om een hele nieuwe fabriek te bouwen, waar alle bedrijfsonderdelen samen in pasten. Alles was al in kannen en kruiken, inclusief de financiering. Helaas konden we hier in Alkmaar niet voldoende ruimte vinden om dat te realiseren. We hebben inmiddels het pand van de buren gekocht, zodat we afdelingen kunnen samenbrengen en de assemblagelijn kunnen optimaliseren voor verdere groei. Daar gaan we nu in investeren en tegelijk kijken hoe we onze CO2-footprint kunnen verminderen. Dit geldt voor onze lokale site setup, maar ook voor de ontwikkeling van onze producten, in bijvoorbeeld materiaalkeuzes en productoplossingen. We hebben onder andere een speciale fijnstofoplossing en een volledig elektrische veegmachine ontwikkeld, waarvan we al meer dan 200 units hebben verkocht. Maar natuurlijk zijn een goede lokale setup in het niet steeds heen en weer reizen tussen de verschillende panden èn extra energiekosten ook winst in het verder verduurzamen. Qua duurzaamheid heeft RAVO momenteel een zilveren Ecovadis rating. Deze onderscheiding erkent onze drive, dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Deze rating richt zich op duurzaamheidscriteria zoals milieu, arbeids- en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. Met de zilveren Ecovadis rating behoort RAVO tot de top 15% van best presterende bedrijven binnen de automotive op het gebied van duurzaamheid. Maar onze ambitie voor 2026 is om een gouden Ecovadis rating te behalen. Dan zouden we tot de top 5% behoren. Dat is een mooi streven.”
De ‘veegmachines’ worden hier dus van het eerste schroefje tot het laatste moertje gebouwd?
“Jazeker. RAVO is wereldleider op het gebied van straatveegmachines. We produceren er zo’n 600 à 700 per jaar die modulair zijn qua setup. Zodat we de producten kunnen afstemmen op alle verschillende marktwensen en eisen. Maar we assembleren verschillende uitvoeringen met allerlei opties. De volledige productontwikkeling en innovatie doen wij in huis, in samenwerking met onze partners. We doen dit in lijn met de wetgeving waaraan we moeten voldoen. Een deel van onze machines is namelijk zo ontwikkeld dat ze de snelweg op mogen. Deze machines moeten hiermee aan dezelfde wetgeving voldoen als vrachtwagens en zijn Europees gehomologeerd. We zijn dus een DAF of Scania in het klein. Onze veegmachines zijn zo populair omdat ze betrouwbaar en robuust zijn. Ze zijn wendbaar, hebben een kleine draaicirkel en kunnen door onze speciale verdichtingstechniek ook veel vuil per rit meenemen. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor gebruik in stedelijke-, woon- en industriegebieden. Als promotie hebben we voor de Formule 1 een aantal speciale oranje veegwagens geproduceerd. Die houden tijdens de Formule 1 het circuit van Zandvoort schoon. De 1e keer dat deze oranje machines in formatie over het circuit reden, werd dat ontvangen met een wave vanuit het publiek. Dat was erg gaaf om te zien.”
Is het lastig om personeel te vinden?
“Ja, dat valt niet altijd mee. Met name technisch geschoold personeel is lastig te vinden. Wel kunnen mensen binnen ons bedrijf in bepaalde functies instappen en dan doorgroeien. Maar het blijft een uitdaging. Op dit moment kunnen we wel zo’n 30 nieuwe mensen gebruiken. De sfeer in ons bedrijf is goed. We hebben een platte organisatie en medewerkers zijn erg betrokken bij onze producten. Dat is een groot goed. Onze chauffeurs zijn zo enthousiast dat ze een eigen club hebben: de RAVO Riders. We houden ook eens in de 3 jaar een ‘RAVO Riders’ dag, een event met muziek en dergelijke, speciaal voor deze RAVO Riders. Voor ons een mooie manier om ervaringen van de chauffeurs te horen en daarmee onze producten te verbeteren.”
Hoe bevalt ondernemen op de Beverkoog en lopen jullie nog ergens tegenaan?
“We zitten hier prima en het bedrijventerrein is goed op weg steeds mooier en groener te worden. Ook wij zijn daar mee bezig. We krijgen daarbij advies van de Hortus. De bedrijvenvereniging is zeer actief en doet goed werk. Wat wel lastig is, is het parkeren. Ook wij hebben een probleem als al onze 250 medewerkers hier straks werken. Vooral op dagen met slecht weer. We huren nu extra ruimte bij een bedrijf elders. We zoeken naar een oplossing. Maar voor de rest zijn we blij met onze plek in Alkmaar.”
Rondje met een veegmachine.
Na een korte blik in de bedrijfshal staat er een prachtige vol elektrische veegmachine voor de deur. Christiaan Peetoom gaat samen met een chauffeur een rondje Beverkoog doen en krijgt daarbij uitleg hoe zo’n wagen rijdt, werkt en wat hij allemaal kan. Met de belofte terug te komen als de nieuwe fabriek in bedrijf is, vertrekt hij blij verrast weer naar het stadhuis: “Wat een prachtig bedrijf. Ik ben er trots op dat we zulke mooie ondernemingen in Alkmaar hebben!”