Paspoort

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Paspoort

Paspoort

Voor reizen naar het buitenland is een geldig reisdocument nodig, zoals een paspoort. Een paspoort aanvragen of vernieuwen doet u persoonlijk. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, tot 18 jaar is dat 5 jaar. Het aanvragen en afhalen doet u zelf, dit geldt ook voor kinderen. Maak wel eerst een afspraak voor u langskomt, want Burgerzaken werkt op afspraak. Het paspoort ligt na 1 week voor u klaar. U kunt ook uw paspoort gratis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. Verleng uw paspoort ruim voordat u op vakantie gaat. Dan weet u zeker dat u het nieuwe paspoort op tijd ontvangt. Als u online uw afspraken inplant, hebt u nog de meeste keuze in onze agenda voor een datum en tijd.

Een paspoort aanvragen doet u persoonlijk bij de balie burgerzaken. U kunt ook een zakenpaspoort met meer ruimte voor stempels en visa aanvragen.

Betalen doet u per pin bij de aanvraag. Bekijk de openingstijden per locatie.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Let op! Per afspraak behandelen wij 1 aanvraag voor een reisdocument

Wilt u voor meer personen een reisdocument aanvragen? Geef dan het aantal producten aan als u de afspraak maakt. Alle personen voor wie een reisdocument aangevraagd wordt, moeten meekomen bij de aanvraag. Hebt u ook andere producten nodig? Plan dan voor deze producten een aparte afspraak in.

Paspoort, identiteitskaart of DigiD aanvragen als u in het buitenland woont

Als u in het buitenland woont maar een nieuw Nederlands reisdocument nodig heeft dan kunt u bij de meeste Nederlandse ambassades en consulaten-generaal een nieuwe aanvragen. Ook kunt u, als u op bezoek bent in Nederland voor bijvoorbeeld vakantie of zakenreis, hiervoor (op afspraak) terecht bij een aantal gemeenten of bij de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol (vertrekhal 1). Bekijk eerst de voorwaarden en informatie bij paspoort en identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland. Hier leest u ook hoe u gratis een DigiD kunt aanvragen. U kunt uw aanvraag dus niet in Alkmaar doen.

 

Spoedaanvraag

Zorg ervoor dat u op tijd een afspraak maakt om uw reisdocument aan te vragen. Doe een spoedaanvraag als u het paspoort binnen een week nodig heeft (aanvragen vóór 12.00 uur, zijn doorgaans de volgende werkdag klaar).  Per spoedproduct betaalt u € 47,55 extra naast de gewone aanvraagkosten.

Geef bij het maken van een afspraak en bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 072. In het telefoongesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de spoedprocedure.

Let op: Er is geen bezorgservice mogelijk voor een spoedaanvraag.

Bekijk op de website van Rijksoverheid wanneer en hoe u een nooddocument kunt krijgen.

 

Gratis bezorgservice

Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocumenten gratis te laten bezorgen op het door u gekozen adres. U hoeft dan nog maar 1 keer naar het stadhuis te komen: alleen bij de aanvraag van uw reisdocument.Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw paspoort. De bezorgservice is gratis binnen afgesproken tijdsvakken.

Bekijk alle informatie over bezorgen van uw reisdocument.

Afhalen
Na 1 week kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen bij de locatie waar u de aanvraag deed. U kunt ook uw paspoort laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Stadskantoor: U kunt tijdens de openingstijden binnenlopen zonder afspraak.
Servicepunt De Mare: op afspraak.
Servicepunten Graft en Schermerhorn: 1 dag op afspraak en 1 dag vrije inloop, bekijk de openingstijden.

Kosten

 • Paspoort en zakenpaspoort: vanaf 18 jaar € 65,30  - jonger dan 18 jaar € 52,00 
 • Extra kosten voor spoedprocedure: € 47,55

Het bezorgen van uw paspoort is gratis binnen door gemeente afgesproken tijdvensters.


Vermissing of diefstal
Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen (maak eerst een afspraak). Geef de vermissing van paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Als u binnen 5 jaar 3 keer of vaker uw reisdocument bent kwijt geraakt, kunnen wij uw aanvraag voor een paspoort voor minimaal 2 jaar weigeren. Wij proberen met deze maatregel onzorgvuldig gebruik van reisdocumenten tegen te gaan.

Bekijk de eenvoudige uitleg hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen. 

Reizen met kinderen - soms toestemmingsverklaring nodig
Kinderen hebben altijd een eigen identiteitsbewijs nodig als zij naar het buitenland reizen. Soms is ook een toestemmingsverklaring nodig als bewijs dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft en dat het kind met toestemming het land verlaat. Bekijk op de website van Rijksoverheid in welke situaties een toestemmingsverklaring nodig is om met een minderjarig kind te reizen. Hier vindt u ook informatie over wanneer u reist met kinderen die niet van uzelf zijn.  

Vermelding naam (voormalig) partner of echtgenoot
Hebben uw kinderen de achternaam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner en heeft u zelf een andere achternaam? Dan kunt u ervoor kiezen om de naam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner in uw paspoort te zetten. Hierdoor staat in uw paspoort dezelfde naam vermeld als in het identiteitsbewijs van uw kinderen. Dit kan misverstanden voorkomen als u alleen met uw kinderen reist.

Vingerafdrukken
Bij de aanvraag nemen wij vingerafdrukken van u af. Meer informatie over vingerafdrukken in het paspoort.

Meenemen bij de aanvraag

 • 18 jaar of ouder
  - Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
  - Uw huidige paspoort én ID-kaart, als u die hebt. Ook als deze verlopen zijn. 
  - Bankpas voor pinbetaling
 • Tot 18 jaar
  Let op: Bij de aanvraag en bij het afhalen moet de minderjarige zelf aanwezig zijn.
  Altijd meenemen:
  - Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
  - Huidige paspoort én ID-kaart, als de minderjarige die heeft. Ook als deze verlopen zijn.
  - Een van te voren ingevuld toestemmingsformulier ouders (pdf 183kB).
  - Van de bij de aanvraag aanwezige ouder een origineel geldig identiteitsbewijs.
  - Van de niet aanwezige ouder bij voorkeur een origineel geldig identiteitsbewijs. Let op: dit mag ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs zijn. Op deze kopie moet de afwezige ouder de volgende tekst hebben geschreven: 'deze kopie mag alleen gebruikt worden voor de aanvraag van een paspoort voor (naam kind)' met datum en handtekening.
  - Bankpas voor pinbetaling

Zie ook

Let op: mogelijke productiefout in Nederlandse reisdocumenten die zijn afgegeven in de periode 1 april - 30 juni. Lees meer.

DigiD: uw eigen inlogcode voor de hele overheid