Pendorp.

Het PEN-terrein is in 2017 aangekocht door NH Development, een samenwerking tussen de HBB Groep en de Geus Bouw. Op het terrein staat nu het kantoorgebouw van de PEN-Maatschappij dat als kantoorgebouw ontworpen is door architect A. Bonnema. Voor het ontwerp heeft Bonnema nauw samengewerkt met landschapsarchitecte Mien Ruys. Het PEN-gebouw en de tuinen van Mien Ruys zijn met elkaar verbonden. Tussen de gebouwen zijn waterlopen met hoogteverschillen, vijvers, terrassen, wandelpaden en kunstwerken. Het PEN-terrein staat al enige jaren leeg. Een invulling als kantoor bleek niet meer mogelijk, het bestaande gebouw is niet toekomstbestendig.

Pendorp verandert naar een unieke, levendige woonwijk

NH Development heeft architectenbureau De Zwarte Hond en bureau Mien Ruys gevraagd een nieuw woningbouwplan te maken voor het PEN-terrein. Bureau De Zwarte Hond behartigt het nalatenschap van Bonnema en vertegenwoordigd hiermee ook het gedachtegoed van Bonnema. Het nieuwe plan moet 2 werelden samenbrengen: Aan de ene kant de cultuurhistorische waarde van het gedachtengoed van architect Bonnema en landschapper Mien Ruys. Aan de andere kant de hoog stedelijke dichtheid uit de visie van het Alkmaars Kanaal.

Gelet op de cultuurhistorische waarde van het PEN-terrein is het uitgangspunt om in het gedachtegoed van Bonnema en Mien Ruys te ontwikkelen. Er komen maximaal 550 woningen met voorzieningen en werkfuncties.

De huidige tuinen van de internationaal bekende tuinarchitecte Mien Ruys blijven zoveel mogelijk behouden en worden gerestaureerd.

Met aandacht voor openbare groene ruimte

Het Pendorp brengt het gedachtengoed van Bonnema en de visie van het Alkmaars Kanaal op een unieke manier bij elkaar. In het ‘hart’ is een groene en waterrijke tuin met daar omheen vijf nieuwe gebouwen geïnspireerd op de ontwerpprincipes van Bonnema en Mien Ruys. Rondom de vijf nieuwe gebouwen komen meer stedelijke woongebouwen en eengezinswoningen. De woningen variëren van 50m2 t/m 160m2.

Er komt een openbare ruimte die bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit, en die hittestress en wateroverlast tegengaat. De openbare ruimte is verdeeld in drie zone’s:

  1. Het groene hart, de Tuin van Mien Ruys. Deze tuin is alleen toegankelijk voor bewoners
  2. De vier nieuwe tuinen van Pendorp. Dit is de groene stedelijke zone tussen de vijf nieuwe gebouwen en de stedelijke woongebouwen.
  3. Een landschapsrand, dit is de meest groene en natuurlijke zone van het gebied.

Bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan

Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan is op 27 juni 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. In het bestemmingsplan staan de maximale bouwhoogtes en de mogelijke functies die in het gebied komen. In het beeldkwaliteitsplan staan specifieke criteria geformuleerd om te zorgen voor samenhang en kwaliteit in het hele plan. Het bestemmingsplan wordt verder uitgewerkt in een concreet bouwplan. Na verwachting wordt het totale plan over een periode van 5 jaar gebouwd.

Het ontwerpbestemmingplan gaat naar verwachting in december 2023 in procedure. Je kunt dan reageren op het plan.

Planning.

11 juli tot 21 augustus 2024

Bestemmingsplan ter inzage

15 januari 2024

Inloopbijeenkomst woningbouwinitiatief Pendorp

Najaar 2022

Helderseweg

De gemeenteraad heeft op 24 november 2022 een besluit genomen over de Helderseweg.

Najaar 2022

Tuinen van Pendorp

Stedenbouwkundig plan ‘Tuinen van Pendorp’ is opiniërend besproken in de Raadscommissie. Reacties op het plan zijn overwegend positief.