Jongeren in gesprek tijdens Jongerentop KanaalPark
Het KanaalPark wordt een plek voor alle Alkmaarders, dus ook voor de jongeren! Maar wat zien jongeren het liefst langs de oevers van het Alkmaars kanaal? Donderdagavond 16 maart sprak een groep van 20 jongeren met de gemeente Alkmaar over hun wensen voor het Alkmaars KanaalPark.
Om 19.00 uur komen de eerste jongeren binnen in Stadsfabriek Alkmaar. Er is een aangenaam houtvuurtje dat de ruimte verwarmd. In het midden van de ruimte staan twee lange tafels waar de jongeren plaats nemen. De avond begint met een korte presentatie. Wat is dat KanaalPark nu eigenlijk? Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan met drie workshops gebaseerd op de drie toekomstige stadssferen van het Alkmaars Kanaal: ‘Stoere Stad’, ‘Zachte Stad’ en ‘Gastvrije Binnenstad’.
In de ‘Zachte stad’ geven de jongeren hun ideeën voor het brugwachtershuisje bij de Huiswaarderbrug en het gebied daar omheen. Deelnemers zien hier kansen voor een kleinschalig evenemententerrein of sport- en speeltoestellen. “…met grote speeltoestellen zodat het voor oudere kinderen ook leuk is”. Het brugwachtershuisje zelf kan worden gebruikt als uitkijkpunt met een leuk bankje, of als leuke ontmoetingsplek voor voorbijgangers waar ze iets kunnen eten en drinken in het KanaalPark.
De ‘Gastvrije binnenstad’ wordt door de jongeren vooral gebruikt om te winkelen, elkaar te ontmoeten en uit te gaan. Ze vinden de oude binnenstad mooi en maken graag gebruik van de Alkmaarse horeca. Wat er wel nog mist volgens veel jongeren zijn faciliteiten om elkaar te ontmoeten buiten de horeca. “Als je weinig geld hebt zijn er niet echt veel plekken waar je kan zitten” vertelt een van de deelnemers, “en er zijn ook geen openbare toiletten”. Het Alkmaars KanaalPark kan voor de binnenstad uitkomst bieden als er leuke openbare ontmoetingsplekken voor jongeren komen. Met wc’s.
Bij de workshop over de ‘Stoere stad’ is er vooral aandacht voor het creëren van meer leuke hangplekken. De jongeren hebben behoefte aan meer plekken langs het water waar ze, zonder anderen tot last te zijn, kunnen samenkomen met vrienden. Ze willen meer bankjes, het liefst in halve cirkels zodat je niet alleen maar naast, maar ook tegenover elkaar kan zitten om te kletsen. Overkappingen kunnen ervoor zorgen dat de jongeren ook met minder goed weer naar buiten kunnen.
De avond wordt afgesloten met een dankwoord en een bioscoopbon voor alle deelnemers. Alle wensen en ideeën die zijn opgehaald op 16 maart worden verwerkt in een participatierapport. Dat rapport bevat ook de opbrengst van de gebiedsconferentie (woensdag 5 april) en de digitale wensenkaart (www.alkmaar.nl/alkmaarskanaal/wens). Het participatierapport vormt het startpunt voor het ‘Ontwikkelplan KanaalPark’. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het Alkmaar KanaalPark? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je langskomen op 5 april? Kijk dan op www.alkmaar.nl/alkmaarskanaal/kanaalpark