Terug naar het overzicht

Interview met wethouder Paul Verbruggen

Waarom moet er zo nodig gebouwd worden in Alkmaar?

Stel deze vraag eens aan nog thuiswonende jongeren of zomaar aan een starter op de woningmarkt. Dan komt het antwoord direct. Bouw mijn woning! Maar stel het ook eens aan doorstromers, een gezin dat op zoek is naar een betaalbare (huur)woning of gewoon de mensen in je omgeving die op zoek zijn naar een woning. De krapte op onze woningmarkt is echt schrikbarend. Niets doen is geen optie.

Het college heeft de ambitie in 15 jaar 15.000 woningen te bouwen. Hoe wilt u dat doen?

Gas erop! Alles op alles zetten. Prioriteit stellen! In 2019 hebben we in Alkmaar deze ambitie neergezet voor de kanaalzone: 5 gebieden langs het Noord Hollands Kanaal waar ongelofelijke kansen liggen. Kansen die we waar kunnen maken en ook gaan realiseren. Sinds dit jaar noemen we het programma Alkmaars Kanaal. We gaan deze ambitie waar maken samen met de Alkmaarders, onze ondernemers, ontwikkelaars, andere overheden en iedereen die ook de noodzaak voelt.

Toch zien we nog weinig bouwkranen boven Alkmaar…

Ik snap de stelling, ik heb hem eerder gehoord. Tuurlijk willen wij ook sneller bouwen. Maar ook niet navelstaren, er wordt heel veel gebouwd. Dockside op Overstad is gestart met de bouw van 140 woningen. De verkoop van de 73 woningen in de Ringersfabriek loopt heel goed. De ontwikkeling van het plan aan de Kanaaldijk met 160 woningen wordt uitgewerkt. De plannen voor het Ringerskwartier met 285 woningen zijn in de inspraak en gaan vervolgens naar de gemeenteraad. En de bouw van het Jaagpad met 411 woningen start maart volgend jaar. En vergis je niet wat er op dit moment allemaal verder gebeurt. Het Rijk gelooft in de ontwikkeling van Alkmaar. We hebben aflopen jaar 6 miljoen gekregen uit de stimuleringsgelden voor Overstad. We werken samen met ontwikkelaars en ook daar is enthousiasme voor het Alkmaars Kanaal. We hebben binnen de gemeentelijke organisatie alle lichten op groen gezet om procedures voor bouwers te versnellen.

Wat gaat 2021 bieden?

In Alkmaar bouwen we jaarlijks zo’n 700 tot 900 woningen bij. Dat moeten er meer dan duizend per jaar worden. Dat kan als de gemeente sneller werkt in het voortraject van bouwplannen die in de pijplijn zitten. Dat gaan we volgend jaar flink aanpakken en we gaan gas geven. We werken daarnaast nauw samen met de regio, de provincie en het rijk om nog meer versnelling te realiseren om die bouwkranen in Alkmaar te krijgen voor de broodnodige woningen. Maar we gaan vooral ook iedereen overtuigen dat het Alkmaars Kanaal de plek is om te bouwen en uiteraard te wonen. Met het Alkmaars Kanaal hebben we alle kansen in handen om er een geweldig woon, leef en werkgebied van te maken en dat gaan we waarmaken.