Terug naar het overzicht

Bestemmingsplan Pendorp definitief goedgekeurd (onherroepelijk)

Het bestemmingsplan voor het nieuwe woon- en werkgebied Pendorp is onherroepelijk geworden en daarmee officieel goedgekeurd. Dit betekent dat er maximaal 550 woningen met voorzieningen en werkplekken gebouwd worden in de Viaanse Molen. Het ontwerp van de wijk is gemaakt met de ideeën van architect A. Bonnema en landschapsarchitect Mien Ruys.

Vaststelling bestemmingsplan

Het Pendorp was tot voor kort bedoeld voor alleen kantoren. De afgelopen jaren zijn er nieuwe plannen gemaakt voor dit gebied. Op 27 juni 2024 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan goedgekeurd. Dit plan maakt wonen en werken in het gebied mogelijk. In het plan staat wat er precies gebouwd mag worden, zoals hoe hoog de gebouwen mogen zijn en welke functies het gebied krijgt. Ook staat erin hoe het gebied er straks mooi en samenhangend uit gaat zien. De komende 5 jaar worden de plannen verder uitgewerkt en stap voor stap verkocht of verhuurd.

Wat is het Pendorp?

Pendorp is een nieuwbouwproject dat wordt ontwikkeld door NH Development, een samenwerking tussen de twee bouw- en ontwikkelbedrijven: HBB Groep en De Geus Bouw. In 2017 kochten zij het terrein waar nu nog de oude kantoren van de PEN-maatschappij (het vroegere energiebedrijf) staan. Deze kantoren zijn ontworpen door architect A. Bonnema, samen met landschapsarchitect Mien Ruys. Zij zorgde ook voor de mooie tuinen en vijvers. Het nieuwe Pendorp wordt gebouwd met dezelfde ideeën. De vijver zal bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de nieuwe wijk worden en in ere worden hersteld.

Ontwerp van de nieuwe wijk

In Pendorp komen maximaal 550 woningen, waaronder veel eengezinswoningen. In het midden van de wijk komt een autovrij gebied met een mooie vijver, veel groen en fijne plekken om te zitten. Dit wordt omringd door vijf gebouwen, op de plek waar de oude kantoren stonden. Rondom deze kern komen nog meer woningen. De openbare ruimte wordt zo ingericht dat problemen door hitte en water worden verminderd, en dat de natuur meer kansen krijgt. Het bijzondere van dit gebied, zoals de mooie vijver, was altijd verborgen, maar wordt nu toegankelijk voor alle inwoners van Alkmaar.

Meer informatie

Meer weten over Pendorp? Kijk dan op onze webpagina. Of meld je aan via de website van de ontwikkelaar om op de hoogte te blijven van het project en de verkoop.